Rosnące koszty prowadzenia działalności gastronomicznej i hotelarskiej oraz konieczność funkcjonowania na coraz bardziej konkurencyjnym rynku zmusza menadżerów do ścisłej kontroli wydatów oraz długofalowego myślenia pod kątem inwestycji.
Sposobem na zredukowanie kosztów jest zakup takiego sprzętu do kuchni, który będzie nie tylko niezawodny i wydajny, ale również energooszczędny. Właśnie to świadome wykorzystywanie zasobów – w tym przypadku energii – na stałe zagościło w kuchni. Doskonałym rozwiązaniem jest tu zastosowanie zmywarek podblatowych firmy Winterhalter.
W nowej generacji zmywarek podblatowych wymóg oszczędzania energii jest spełniony w najróżniejszych aspektach – dzięki programom ECO, procedurze mycia szkła ReTemp przy obniżonej temperaturze w zbiorniku i bojlerze oraz wykonaniu Energy z opatentowanym odzyskiem ciepła z powietrza recyrkulacyjnego. Te rozwiązania gwarantują minimalne koszty eksploatacji i ekonomiczne zużycie.
Dodatkowe oszczędności w zakresie czasu pracy, wody, energii, środków czyszczących i nabłyszczaczy umożliwia poczwórny system filtracji ługu z czujnikiem zmącenia. Dzięki niemu woda do mycia jest niezmiennie czysta.
Zalety ECO. Programy ECO zmywają szczególnie ekonomicznie. Przedłużony czas zmywania umożliwia zaoszczędzenie wody, energii i produktów do czyszczenia, bez uszczerbku dla jakości zmywania. Te programy oszczędnościowe warto wybierać zawsze wówczas, gdy na zmywanie jest więcej czasu.
Jak działa Energy. W przypadku konwencjonalnych urządzeń po otwarciu drzwi zmywarki po zakończeniu programu ulatuje gorąca para wodna. Jest to bardzo cenna energia, która rozprasza się w powietrzu. Modele Energy serii UC zamieniają tę energię na prawdziwą wartość dodatkową.
Firmie Winterhalter – jako pierwszemu producentowi – udało się opracować kompaktowy wymiennik ciepła do zmywarek podblatowych i tym samym dokonać wydajnego odzysku ciepła w najmniejszej przestrzeni. Wilgotna, ciepła para wodna zostaje odessana bezpośrednio z wnętrza zmywarki. Ta energia zostaje następnie wykorzystana do ogrzania zimnego dopływu wody.
Redukcja zużycia energii do podgrzewania wody płuczącej to 0,1 kWh na proces zmywania. Przy 80 procesach zmywania dziennie, roczne oszczędności sięgają 2920 kWh, czyli do 467,00 EUR. Kolejną zaletą tego typu rozwiązań jest poprawa klimatu pomieszczeń – podczas otwierania drzwi zmywarki nie uchodzi już wilgotna, ciepła para wodna. Dzięki temu pozostałe wyposażenie zaplecza kuchennego oraz wystrój całego lokalu może dłużej zachować pełną funkcjonalność i nie wymaga napraw i remontów.
Procedura mycia szkła ReTemp. Rozwiązanie ReTemp w zmywarkach do szkła, dostępne we wszystkich czterech rozmiarach oraz zastosowanie specjalnych produktów do czyszczenia obniżają koszty eksploatacji. Działanie ReTemp polega na tym, że temperatura w zbiorniku i bojlerze wynosi tylko 40°C. Dzięki temu można oszczędzić do 2 000 kWh energii rocznie i tym samym ok. 16 % kosztów eksploatacji.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.