Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Luksus na talerzu - Ziemniaki La Bonnette

Zobaczcie państwo:
Luksus na talerzu - Zupa z jaskółczych gniazd
Luksus na talerzu - Orzechy Macadamia
Luksus na talerzu - Kawior Almas
Luksus na talerzu - Kawa Kopi Luwak
Luksus na talerzu - Trufla biała
Luksus na talerzu - Szafran
Luksus na talerzu - Wołowina Kobe
Luksus na talerzu - Arbuz Densuke

Produkty spożywcze, które jemy na co dzień są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Są jednak takie towary, których ceny przekraczają „rozsądne” granice. Dzieje się tak, ponieważ ich zdobycie, wytworzenie lub pozyskanie wymaga dużych nakładów pracy, a także pieniędzy. W kolejnych odsłonach przedstawimy najdroższe produkty spożywcze świata. W kolejnej odsłonie ziemniaki La Bonnette.

Ziemniaki La Bonnette

Pewnie niewiele osób z hasłem „luksusowe przysmaki” skojarzyłoby ziemniaki, które są tanie i dostępne powszechnie. Oczywiście te ostatnimi czasy podrożały, jednak i tak bardzo daleko jest im do ceny La Bonnotte, ponieważ ziemniaki te są dosyć wyjątkowe.

Francja jest ojczyzną najdroższych ziemniaków świata, gdzie cena tych ziemniaków dochodzi nawet do 500 euro, co daje 2000 zł za kilogram. Jednak za co trzeba tak dużo zapłacić? Po pierwsze, różnią się smakiem od tych, które możemy spotkać w warzywniaku naprzeciwko, La Bonnette są nieco słone i jak mówią smakosze, są po prostu znacznie smaczniejsze. Dodatkowo na cenę wpływa fakt, że ziemniaki te uprawiane są jedynie na wyspie Île de Noirmoutier należącej do Francji i znajdującej się u wybrzeży Atlantyku.

Zazwyczaj wielkość zbiorów wynosi nie więcej niż 100 ton, zbierane są one oczywiście wyłącznie ręcznie, dlatego dostęp do tej odmiany jest ograniczony, a La Bonnotte przez to osiągają wysokie ceny. Bliskość słonych, oceanicznych wód sprawia, że ziemniaki te mają wyjątkowy, lekko słonawy i trochę cytrusowy posmak. Także przygotowanie ich do spożycia jest sztuką i zajmują się tym wykwalifikowani kucharze specjalnie szkoleni na wyspie Noiroutier.

Ziemniaki są sadzone w lutym i gotowe do zebrania już w pierwszych tygodniach maja. Zazwyczaj ziemniaki schodzą jak ciepłe bułeczki, ponieważ im szybciej zjedzone, tym lepiej smakują.

Francuskie ziemniaki La Bonnotte, uznawane za najdroższe i najbardziej ekskluzywne na świecie, będą dostępne dla każdego konsumenta w marketach sieci handlowej Tesco w cenie £2,65. Brytyjczycy zdołali drastycznie zmniejszyć cenę La Bonnotte, po tym jak rozpoczęli uprawę ziemniaków na wyspie Jersey położonej u wybrzeży Normandii.

Aby móc spróbować tego specjału trzeba zapisywać się na listy oczekujących, ponieważ zbiory nie są wielkie, a apetyt klientów rośnie. Nie zmniejsza go nawet zawrotna cena La Bonnotte, czyli 500 euro za kilogram. I tak dodatek do dań staje się wyjątkowym przysmakiem. Nie wiem, czy zwykły schabowy zasługuje na takie towarzystwo.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000