Produkty spożywcze, które jemy na co dzień są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Są jednak takie towary, których ceny przekraczają „rozsądne” granice. Dzieje się tak, ponieważ ich zdobycie, wytworzenie lub pozyskanie wymaga dużych nakładów pracy, a także pieniędzy. W kolejnych odsłonach przedstawimy najdroższe produkty spożywcze świata. W kolejnej odsłonie ziemniaki La Bonnette.
Ziemniaki La Bonnette
Pewnie niewiele osób z hasłem „luksusowe przysmaki” skojarzyłoby ziemniaki, które są tanie i dostępne powszechnie. Oczywiście te ostatnimi czasy podrożały, jednak i tak bardzo daleko jest im do ceny La Bonnotte, ponieważ ziemniaki te są dosyć wyjątkowe.
Francja jest ojczyzną najdroższych ziemniaków świata, gdzie cena tych ziemniaków dochodzi nawet do 500 euro, co daje 2000 zł za kilogram. Jednak za co trzeba tak dużo zapłacić? Po pierwsze, różnią się smakiem od tych, które możemy spotkać w warzywniaku naprzeciwko, La Bonnette są nieco słone i jak mówią smakosze, są po prostu znacznie smaczniejsze. Dodatkowo na cenę wpływa fakt, że ziemniaki te uprawiane są jedynie na wyspie Île de Noirmoutier należącej do Francji i znajdującej się u wybrzeży Atlantyku.
Zazwyczaj wielkość zbiorów wynosi nie więcej niż 100 ton, zbierane są one oczywiście wyłącznie ręcznie, dlatego dostęp do tej odmiany jest ograniczony, a La Bonnotte przez to osiągają wysokie ceny. Bliskość słonych, oceanicznych wód sprawia, że ziemniaki te mają wyjątkowy, lekko słonawy i trochę cytrusowy posmak. Także przygotowanie ich do spożycia jest sztuką i zajmują się tym wykwalifikowani kucharze specjalnie szkoleni na wyspie Noiroutier.
Ziemniaki są sadzone w lutym i gotowe do zebrania już w pierwszych tygodniach maja. Zazwyczaj ziemniaki schodzą jak ciepłe bułeczki, ponieważ im szybciej zjedzone, tym lepiej smakują.
Francuskie ziemniaki La Bonnotte, uznawane za najdroższe i najbardziej ekskluzywne na świecie, będą dostępne dla każdego konsumenta w marketach sieci handlowej Tesco w cenie £2,65. Brytyjczycy zdołali drastycznie zmniejszyć cenę La Bonnotte, po tym jak rozpoczęli uprawę ziemniaków na wyspie Jersey położonej u wybrzeży Normandii.
Aby móc spróbować tego specjału trzeba zapisywać się na listy oczekujących, ponieważ zbiory nie są wielkie, a apetyt klientów rośnie. Nie zmniejsza go nawet zawrotna cena La Bonnotte, czyli 500 euro za kilogram. I tak dodatek do dań staje się wyjątkowym przysmakiem. Nie wiem, czy zwykły schabowy zasługuje na takie towarzystwo.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.