Produkty spożywcze, które jemy na co dzień są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Są jednak takie towary, których ceny przekraczają „rozsądne” granice. Dzieje się tak, ponieważ ich zdobycie, wytworzenie lub pozyskanie wymaga dużych nakładów pracy, a także pieniędzy. W kolejnych odsłonach przedstawimy najdroższe produkty spożywcze świata. Kolejną propozycją kosztownego dania jest przysmak chińczyków - zupa z jaskółczych gniazd.
Zupa z jaskółczych gniazd
Popularna w Chinach zupa o korzennym aromaci, przyrządzana z jadalnych gniazd na bazie żelatynowej substancji, w której skład wchodzą algi, mchy plus trawy zmieszane ze śliną salangan (ptaków z rodziny jerzykowatych, z rodzaju Aerodramus oraz Collocalia). Jej gniazda są zazwyczaj jasne lub ciemne. W pierwszym przypadku powstają tylko z jej śliny, a w drugim ze śliny, ziół i much. Jest to danie, które Chińczycy uważają za wyjątkowe i luksusowe.
O zupie z gniazd ptasich pisano w Europie już w latach 30. XIX w. jako daniu kuchni azjatyckiej o niezrównanym smaku. William Dalton w 1863 r. przedstawiał opinie Chińczyków o zupie, którzy traktowali ją jako szczególny luksus, który posiada dar ożywiania zmarłych. Jedną z pierwszych relacji europejskich, pochodzącej od osoby, która skosztowała zupy są wspomnienia J.F. Packarda z podróży do Chin, opublikowane w 1880:
"Fakt, że Chińczycy mają zupę z ptasich gniazd jest jednym z osiągnięć ich cywilizacji. Zupa z pewnością nie usprawiedliwia sławy, którą się cieszy. Wszyscy byliśmy zgodni - jest pozbawiona smaku".
Współcześnie zupę można przygotować z produkowanych na skalę przemysłową konserw, po rozrzedzeniu znajdującej się w nich substancji rosołem.
Talerzyk tej zupy kosztuje około 100 złotych.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.