Restauratorzy coraz częściej zmagając się z wysokimi kosztami personelu i mediów rezygnują ze stworzenia wydajnego i funkcjonalnego wyposażenia kuchennego. Tradycyjne rozwiązania nie zdają egzaminu, a z drugiej strony nie wszystkie innowacje, które mogą obniżyć koszty warto stosować z uwagi na zbyt długi czas zwrotu inwestycji. Co zatem będzie odpowiednie dla naszego projektu restauracyjnej kuchni?
Funkcjonalność wyposażenia danego obiektu jest równie ważna, jak też wydajność. Z tego względu istotnym kosztem stałym w gastronomii jest cena najmu metra kwadratowego. Więc im mniej metrów na cześć technologiczną przy zachowaniu jej funkcjonalności i wydajności tym mniejszy i tańszy lokal możemy wynająć, jednocześnie zwiększając przestrzeń dla gości. Doświadczenie właścicieli lokali pokazuje, że im mniejszy lokal tym trudniej wykonać dobry projekt technologii gastronomii o dużej wydajności.
W odpowiedzi na potrzeby klientów, firma
TECNOINOX wprowadziła nowoczesne rozwiązanie dla tych inwestorów, którzy nie mają zbyt wiele miejsca na kuchni, a chcieliby być elastyczni, co do zróżnicowanej obróbki termicznej. Wszystko to umożliwia nowa linia specjalnych modułów grzewczych
MOSAICO. Charakteryzują się one głębokością 45 cm, co doskonale komponuje się z gamą Tecno74/700, tworząc bardziej zwarte i racjonalnie zorganizowaną wyspę kuchenną. Moduły
MOSAICO dzięki swoim nietypowym wymiarom 400x450mm mogą zostać połączone również ze standardowymi liniami 700 i 900 dając kompaktowe wyspy kuchenne o głębokości od 115cm do 135cm.
MOSAICO oferuje pełną elastyczność zestawień i zapewnia funkcjonalność na najwyższym poziomie w niewielkich przestrzeniach. Prasowane blaty i zbiorniki z zaokrąglonymi krawędziami i dużymi wnękami, wyposażone w zabezpieczenia przeciwprzelewowe, minimalizują wnikanie zanieczyszczeń oraz ułatwiają mycie urządzeń. Solidne i trwałe płyty wykonane ze stali nierdzewnej AISI 304 i grubości 1,5mm w lini 700 oraz 2mm w lini 900. Szef kuchni ma do dyspozycji duże moce i może liczyć na doskonałe rezultaty pod względem równomierności obróbki cieplnej. Moduły MOSAICO świetnie sprawdzą się w restauracjach a la carte, niewielkich hotelach i pensjonatach oraz szkołach kulinarnych.
Zalety te zostały także docenione przez komisję Konkursu na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii Targów HORECA/GASTROFOOD 2019, w którym to linia grzewcza MOSAICO otrzymała Nagrodę Główną w kategorii Wyposażenie i urządzenia gastronomiczne.

TECNOINOX to włoska firma produkcyjna, która oferuje szeroką gamę kuchni modułowych i profesjonalnych pieców konwekcyjno-parowych dla branży gastronomicznej. Od ponad 30 lat TECNOINOX kontroluje cały cykl produkcyjny, aby zapewnić najwyższa staranność i jakość. Począwszy od arkusza blachy, a skończywszy na gotowym produkcie. Ponadto gwarantuje terminowe i niezawodne usługi w zakresie aktywnego wsparcia sprzedaży, gwarancji i pomocy posprzedażowej. Wszystkie urządzenia TECNOINOX są wykonane zgodnie z przepisami prawa. Potwierdzenie tego są szeroko zakrojone testy, które przechodzi każde urządzenie przed opuszczeniem fabryki, czego efektem jest bezawaryjność produktów TECNOINOX, która wynosi 99%. Firma daje również 3 letnią gwarancję. W Tecnoinox około 80 najlepiej sprzedających się produktów jest gotowych do dostawy w zaledwie 48 godzin.
Tekst: Marta Zagórska
Zdjęcia: TECNOINOX
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.