Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2025
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Nowe sosy KNORR!!!


Z roku na rok coraz większą popularność w Polsce zdobywa „pikantna” kuchnia meksykańska, która łączy w sobie tradycje Indian zamieszkujących region Meksyku i okolic oraz wpływ hiszpańskich konkwistadorów. Charakterystyczne dania kuchni meksykańskiej oparte są głównie na kukurydzy, roślinach strączkowych oraz mięsie, a wspaniałego aromatu potrawom nadają ostre przyprawy – głównie papryka.
 
Z drugiej strony, widoczny jest także trend powrotu do sprawdzonych, staropolskich smaków. Na stołach znów pojawia się dziczyzna – mięso pożywniejsze od hodowlanego, zawierające więcej białka, a mniej tłuszczu. Umiejętne przygotowanie potraw z dziczyzny postrzegane jest jako szczyt kunsztu kulinarnego.
 
Z myślą o zróżnicowanych upodobaniach smakowych Państwa klientów, Unilever Foodsolutions proponuje dwa nowe sosy:
  • Sos do dziczyzny i innych ciemnych mięs
Idealny sos do dziczyzny, wołowiny, kaczki i dzikiego ptactwa. Stanowi doskonałą kombinację winno – pieczeniowego smaku z aromatem jałowca i innych ziół. Może być stosowany jako baza do przygotowania innych wykwintnych sosów do ciemnych mięs np. sosu myśliwskiego.
  • Fix do potraw meksykańskich
Dzięki idealnej kompozycji warzyw i przypraw charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej nasz fix stanowi doskonałą bazę do przygotowania oryginalnych, charakterystycznych dla tej kuchni dań. Szczególnie polecany do dań typu buritto, tortilla, dań jednogarnkowych, pikantnych sosów, gdzie pożądane są smaki ostrej papryki, kminku krzyżowego, kolendry i pomidorów.
 
Uwzględniając wciąż rosnące oczekiwania ze strony naszych Klientów, udoskonaliliśmy dotychczasowe receptury sosów. Spośród wszystkich wariantów dostępnych w Europie nasi szefowie kuchni wspólnie z technologami wybrali te, które gwarantują zarówno najwyższą jakość smaku i aromatu, poprawę wydajności, jak również ułatwienie sposobu przyrządzania.
 
Więcej informacji o nowościach Unilever Foodsolutions oraz przepisy z ich wykorzystaniem znajdą Państwo na www.unileverfoodsolutions.pl

Kurczak po meksykańsku

Składniki: (na 10 porcji)

  • Pałeczki z kurczaka 20 szt.
  • Delikat do drobiu Knorr 0,020 kg
  • Sos sałatkowy meksykański Knorr
    0,040 kg
  • Oliwa  0,120 l
  • Plastry cienko pokrojonego boczku
    20 szt.
  • Fix meksykański Knorr 0,080 kg
  • Woda 0,500 l
  • Primerba czosnkowa Knorr 0,005 kg
  • Rama Culinesse Profi 0,020 l
  • Papryka czerwona 0,180 kg
  • Papryka żółta 0,180 kg
  • Oliwki czarne bez pestek 0,100 kg
  • Cebula czerwona 0,120 kg
  • Starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
  • Sherry wytrawne 0,080 l
  • Zasmażka ciemna Knorr 0,040 kg
  • Pieprz czarny mielony do smaku
 
Sposób przygotowania:
 
Pałeczki obkrój dookoła kości i przytnij końcówkę kości.
 
Sos sałatkowy Delikat i oliwę wymieszaj, dodaj pałki, ponownie wymieszaj i odstaw na kilkanaście godzin.
 
Pałki wyjmij z marynaty i odsącz, owiń plastrami boczku, zepnij wykałaczką i piecz w temp. 180 C.
 
Fix rozprowadź w zimnej wodzie i zagotuj, gotuj na wolnym ogniu i zagęść zasmażką.
 
Papryki oczyść i pokrój w paski, cebule - w piórka.
 
Cebulę zeszklij, dodaj paprykę i zasmaż.
 
Następnie dodaj pokrojone na pół oliwki, skórkę pomarańczową, Primerbę i sherry.
 
Całość krótko duś i połącz z ugotowanym fixem, dopraw do smaku.
 
Podawaj z ryżem i sałatkami.

Schab z dzika na sosie aromatyzowanym żubrówką z buraczkami

Składniki (na 10 porcji)
  • Schab z dzika (oczyszczony) 1,300 kg
  • Boczek wędzony (plasterki) 30 szt.
  • Słonina (cienkie plastry 20 x10 cm)
    4 szt.
  • Wiśnie bez pestek odciśnięte 0,150 kg
    Marynata:
  • Marynata do wieprzowiny Knorr
    0,020 kg
  • Żubrówka 0,030 l
  • Jałowiec  6 kulek
  • Olej 0,100 l
    Gołąbki:
  • Kapusta włoska 10 liści
  • Kasza gryczana 0,500 kg
  • Jaja 2 szt.
  • Słonina 0,040 kg
  • Cebula dymka (kostka) 0,100 kg
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Grzyby suszone 0,025 kg
    Karmelizowane buraczki:
  • Buraczki świeże 1,500 kg
  • Miód 0,040 kg
  • Ocet balsamico 1 łyżka                        
    Sos:
  • Sos do dziczyzny Knorr 0,070 kg
  • Woda 0,500 l
  • Żubrówka 0,080 l
  • Rama Cremefine Profi 15% 0,050 l
  • Świeże zioła do dekoracji
 
Sposób przygotowania:
 
Połącz wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
 
Oczyszczony schab przekrój wzdłuż i marynuj kilkanaście godzin.
 
Wiśnie ułóż ciasno na plastrach słoniny, zwiń w wałki i zamroź.
 
Schab wyjmij z marynaty, cienkim nożem przekłuj wzdłuż i nadziej zamrożonymi wałkami.
 
Następnie owiń plastrami boczku i zawiń w folię aluminiową; piecz w piecu konwekcyjnym w temp. 180º C, z sondą ustawioną na 65º C.
 
Z podanych składników przygotuj gołąbki.
 
Buraki ugotuj w całości, obierz i wydrąż 50 kulek, zasmaż z miodem i octem balsamicznym.
 
Sos do dziczyzny rozprowadź w zimnej wodzie i zagotuj.
 
Żubrówkę trochę zredukuj, wlej Ramę Cremefine, całość dodaj do sosu i zagotuj, dopraw do smaku.
 
Ułóż na talerzu w dowolny sposób.
 
 
Unilever Foodsolutions
ul. Bałtycka 43
60-960 Poznań
tel. (061) 876 43 26
fax. (061) 876 44 63
Bezpłatna infolinia: 0 800 66 11 11
e-mail: ufs.poland@unilever.com
www.unileverfoodsolutions.pl
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000