Duża popularność patelni teflonowych wynika przede wszystkim z ich przystępnej ceny oraz właściwości, jakie wykazują. Dostępne powszechnie w polskich domach są odporne na działanie wysokich temperatur, a ich nieprzywierająca powłoka umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Co ważne, teflonowa patelnia po użyciu nie wymaga gruntownego szorowania – wystarczy przetrzeć ją papierowym ręcznikiem i już jest gotowa do ponownego smażenia. Niestety mimo tego, że materiał z którego jest wykonana jest trwały, nie jest odporny na zarysowania. Tym samym, żeby patelnia teflonowa podczas smażenia zachowała swoje właściwości na dłużej, należy używać jedynie silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych.
Patelnia z powłoką ceramiczną – przyjazna dla zdrowia i środowiska
Największą zaletą patelni z powłoką ceramiczną jest to, że ich powierzchnia użytkowa – złożona z minerałów i gliny – podczas smażenia nie wydziela szkodliwych związków, nie wchodzi też w reakcje ze składnikami spożywczymi. Jest więc w pełni przyjazna nie tylko dla osób, które będą spożywać potrawy przygotowane przy jej użyciu, ale też dla środowiska. Tego typu patelnie nagrzewają się równomiernie i dłużej utrzymują ciepło potrawy, a ich gładka i nieprzywierająca powłoka sprawia, że produkty można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Warto również dodać, że patelnie z powłoką ceramiczną (dostępne w tym sklepie:
https://www.emag.pl/patelnie/c) stylowo się prezentują.
Patelnia kamienna – funkcjonalna i stylowa
Jaką patelnię powinny wybrać osoby, które mają zamiłowanie do tradycji i cenią sobie sprawdzone rozwiązania? Z powłoką granitową, czyli patelnię kamienną. Dzięki temu, że powłoka tego typu patelni została wzmocniona drobinkami granitu, jest niezwykle odporna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i ewentualne zarysowania, a także dostosowana do intensywnego użytkowania. Na patelniach kamiennych można smażyć niemal bez użycia tłuszczu na różnych rodzajach kuchenek (w tym również na indukcji). Mimo tego, że nie można ich myć w zmywarce, bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Warto dodać, że patelnie z powłoką granitową są nie tylko funkcjonalne, ale też stylowo się prezentują – będą stanowiły dodatkową dekorację kuchni.
Patelnia z powłoką tytanową – na długie lata
Z powłoką tytanową to odpowiedź na pytanie, jaką patelnię wybrać, żeby posłużyła przez długie lata. Tego rodzaju produkty idealnie łączą zalety patelni teflonowych i żeliwnych. Z pierwszą wspomnianą grupą łączy je nieprzywierająca powłoka, brak konieczności używania dużej ilości tłuszczu oraz łatwość czyszczenia. Podobnie jak patelnie żeliwne, egzemplarze z powłoką tytanową mają wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania oraz są bezpieczne dla zdrowia. Dzięki wytrzymałej powierzchni podczas gotowania można bez obaw używać metalowych akcesoriów, nie bojąc się przy tym o ewentualne zarysowania. Patelnie z powłoką tytanową są bardzo łatwe w czyszczeniu – można je z powodzeniem myć w zmywarce. Jedyne co może odstraszyć przyszłych nabywców, to dość wysoka cena, która jednak jest gwarancją, że otrzymany produkt posłuży w idealnej kondycji przez wiele lat.