Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
25.04.2025
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Jaką patelnię wybrać? Kamienną, ceramiczną, a może teflonową?


Wśród wielu rodzajów patelni często trudno znaleźć jeden, idealny model. Wybór tego kuchennego akcesorium należy uzależnić od osobistych preferencji, rodzaju posiadanej kuchenki czy typu najczęściej przygotowywanych potraw. Jaką patelnię wybrać? Poniżej opis czterech najpopularniejszych rodzajów, który z pewności ułatwi podjęcie decyzji.
 
Patelnia teflonowa – dobra jakość w przystępnej cenie
Duża popularność patelni teflonowych wynika przede wszystkim z ich przystępnej ceny oraz właściwości, jakie wykazują. Dostępne powszechnie w polskich domach są odporne na działanie wysokich temperatur, a ich nieprzywierająca powłoka umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Co ważne, teflonowa patelnia po użyciu nie wymaga gruntownego szorowania – wystarczy przetrzeć ją papierowym ręcznikiem i już jest gotowa do ponownego smażenia. Niestety mimo tego, że materiał z którego jest wykonana jest trwały, nie jest odporny na zarysowania. Tym samym, żeby patelnia teflonowa podczas smażenia zachowała swoje właściwości na dłużej, należy używać jedynie silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych.
 
 
Patelnia z powłoką ceramiczną – przyjazna dla zdrowia i środowiska
Największą zaletą patelni z powłoką ceramiczną jest to, że ich powierzchnia użytkowa – złożona z minerałów i gliny – podczas smażenia nie wydziela szkodliwych związków, nie wchodzi też w reakcje ze składnikami spożywczymi. Jest więc w pełni przyjazna nie tylko dla osób, które będą spożywać potrawy przygotowane przy jej użyciu, ale też dla środowiska. Tego typu patelnie nagrzewają się równomiernie i dłużej utrzymują ciepło potrawy, a ich gładka i nieprzywierająca powłoka sprawia, że produkty można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Warto również dodać, że patelnie z powłoką ceramiczną (dostępne w tym sklepie: https://www.emag.pl/patelnie/c) stylowo się prezentują.
 
Patelnia kamienna – funkcjonalna i stylowa
Jaką patelnię powinny wybrać osoby, które mają zamiłowanie do tradycji i cenią sobie sprawdzone rozwiązania? Z powłoką granitową, czyli patelnię kamienną. Dzięki temu, że powłoka tego typu patelni została wzmocniona drobinkami granitu, jest niezwykle odporna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i ewentualne zarysowania, a także dostosowana do intensywnego użytkowania. Na patelniach kamiennych można smażyć niemal bez użycia tłuszczu na różnych rodzajach kuchenek (w tym również na indukcji). Mimo tego, że nie można ich myć w zmywarce, bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Warto dodać, że patelnie z powłoką granitową są nie tylko funkcjonalne, ale też stylowo się prezentują – będą stanowiły dodatkową dekorację kuchni.
 
Patelnia z powłoką tytanową – na długie lata
Z powłoką tytanową to odpowiedź na pytanie, jaką patelnię wybrać, żeby posłużyła przez długie lata. Tego rodzaju produkty idealnie łączą zalety patelni teflonowych i żeliwnych. Z pierwszą wspomnianą grupą łączy je nieprzywierająca powłoka, brak konieczności używania dużej ilości tłuszczu oraz łatwość czyszczenia. Podobnie jak patelnie żeliwne, egzemplarze z powłoką tytanową mają wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania oraz są bezpieczne dla zdrowia. Dzięki wytrzymałej powierzchni podczas gotowania można bez obaw używać metalowych akcesoriów, nie bojąc się przy tym o ewentualne zarysowania. Patelnie z powłoką tytanową są bardzo łatwe w czyszczeniu – można je z powodzeniem myć w zmywarce. Jedyne co może odstraszyć przyszłych nabywców, to dość wysoka cena, która jednak jest gwarancją, że otrzymany produkt posłuży w idealnej kondycji przez wiele lat.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000