Wyposażenie nowoczesnej gastronomii powinno obejmować zaawansowane technologicznie sprzęty AGD. Inaczej niż w warunkach domowych, tutaj sprawdzą się rozwiązania wydajne, o większej pojemności i mocy. Kostkarka do lodu to jedna z propozycji, której nie powinno zabraknąć w restauracji czy pubie. Podpowiadamy, jakie modele sprawdzą się najlepiej i na jakie parametry zwracać uwagę przy zakupie.
Kostkarka do lodu, kojarzona dotychczas wyłącznie z lodówką, może występować również solo. Zwłaszcza w obiektach gastronomicznych sprawdzi się sprzęt, który przy stosunkowo niewielkiej wadze i kompaktowym rozmiarze poradzi sobie z tempem pracy w restauracji czy barze.

Wolnostojąca kostkarka do lodu
Wolnostojąca kostkarka do lodu to propozycja dla tych firm, które na co dzień oferują swoim gościom chłodzone napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Każdy smakosz dobrego drinka wie, jak ważna jest temperatura, w jakiej jest serwowany. Dla ochłody w upalny dzień, dla podkreślenia walorów smakowych, koloru czy wreszcie w celach dekoracyjnych stosuje się kostki lodu. Do ich produkcji wykorzystywane są kostkarki do lodu, które wraz z kruszarkami pozwalają zaopatrzyć lokal w niezbędny element wielu napojów, a także lad sałatkowych czy bufetów. Wybór tych sprzętów nie powinien być przypadkowy. Przed podjęciem decyzji o zakupie warto skonsultować się ze specjalistą i precyzyjnie określić swoje oczekiwania. Powinny dotyczyć one nie tylko dobowej wydajności, ale też marki (najpopularniejsze to Hendi, NTF, Stalgast), sposobu chłodzenia, pojemności oraz mocy. Kostkarka może produkować lód w różnych rozmiarach i kształtach, a nawet lód półprzezroczysty, pusty co pozwoli Ci jeszcze bardziej podkreślić walory serwowanych napojów czy zabezpieczać temperaturę gotowych potraw.
Idealna kostkarka do lodu — na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Jeżeli interesuje Cię wysokiej jakości, wydajna kostkarka do lodu, rozpoczynając poszukiwania na pewno spotkasz się z różnymi propozycjami. Jak spośród nich wybrać najlepszy sprzęt AGD? Pamiętaj, aby dopasować go do swoich potrzeb i zwrócić uwagę na najważniejsze elementy:
- pojemność — to od niej zależy, ile kilogramów lodu wyprodukujesz w ciągu doby. Do mniejszych barów wystarczą modele o mniejszej wydajności (od 12 kg). W przypadku sal weselnych czy restauracji hotelowych zakres jest znacznie większy i wynosi od min. 25 do nawet 155 kg na dobę,
- materiał —nie bez powodu najpopularniejsza i najczęściej rekomendowana dla gastronomii jest stal nierdzewna. Wykazuje wyjątkową wytrzymałość na trudne warunki, jakie panują w kuchni — wysokie temperatury, kontakt z rozgrzanym tłuszczem czy wilgocią. Poza tym wygląda efektownie i jest łatwa w utrzymaniu czystości,
- izolacja — najlepiej, jeśli izolacja zasobnika jest wolna od HCFC — organicznych związków chemicznych z grupy freonów,
- środowisko pracy — dla wielu sprzętów AGD nie ma znaczenia, w jakiej strefie klimatycznej pracują. Lodówka czy kostkarka do lodu generuje inne temperatury w warunkach umiarkowanych, a inne w tropikach. Dopasuj zakres pracy urządzenia do miejsca, w którym będzie ulokowane,
- rodzaj chłodzenia — najczęściej spotykane są modele chłodzone wodą. Jednak urządzenia o tym rodzaju chłodzenia zużywają nawet 8 razy więcej wody od kostkarek chłodzonych powietrzem,
- możliwość zabudowy — większość kostkarek do lodu przeznaczonych do użytku gastronomicznego ma tę opcję.
Wyposażając zaplecze kuchenne w restauracji zwracasz uwagę na wszystkie detale. Dlatego liczą się nie tylko funkcje i parametry urządzenia, ale też jakość jego wykonania oraz design. Powinien on harmonizować z charakterem wnętrza. Swoim rozmiarem musi też odpowiadać przestrzeni, w jakiej planujesz go umieścić. Inaczej zamiast być narzędziem pomocnym, będzie utrudniał codzienną pracę na kuchni. Kolejną kwestią, która poprawi komfort użytkowania jest system automatycznego czyszczenia, w który może być wyposażona nowoczesna kostkarka do lodu. Automatyczne sterowanie, wyświetlanie komunikatów o braku wody czy pełnym zbiorniku to kolejne udogodnienia, o jakie zadbali producenci sprzętu gastronomicznego. Wdrożenie energooszczędnych rozwiązań ma z kolei wpływ na wysokość rachunków za media.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.