Belgia nie od dziś uchodzi za raj dla piwoszy. W kraju tym znajduje się kilkaset browarów, w których produkuje się blisko tysiąc gatunków piwa. Co więcej, do produkcji złocistego napoju używa się tu czterech różnych metod fermentacji. Nic więc dziwnego, że piwa pochodzące z tego regionu uchodzą za jedne z najlepszych trunków na świecie.
Belgia to swoisty tygiel kulturowy i narodowościowy. Regionalne ośrodki charakteryzują nie tylko różne języki, kultura czy tradycja, ale także różne smaki piwa - ze Wschodniej Flandrii pochodzą ciemne piwa ale, prowincja Hainaut słynie z piw saisons, a na zachód od Brukseli powstają wyśmienite piwa lambic.
Warzenie piwa zostało w tym kraju wyniesione niemalże do poziomu sztuki. Specyficzny smak, aromat i kolor, właściwy dla lokalnych upodobań, regionów czy prowincji, to tylko niektóre elementy, dzięki którym belgijskie piwa zdobywają podniebienia piwnych koneserów na całym świecie.
Także w Polsce z każdym rokiem wzrasta liczba miłośników tego rodzaju trunków. Firma Belgium’s Best – największy importer piw belgijskich górnej fermentacji w Polsce, w swojej ofercie posiada blisko 300 rodzajów piwa z 29 belgijskich browarów.
Oferowane przez Belgium`s Best produkty zawierają wyłącznie naturalny alkohol. Cechą wyróżniającą jest także brak pasteryzacji – druga fermentacja odbywa się już w butelce.
Proces produkcyjny górnej fermentacji odbywa się w temperaturach od 15 lub nawet 25° C i trwa od 3 do 5 dni. Przed rozlaniem piwa do butelek umieszcza się w nich drobne ilości wysokiej jakości drożdży, które dodatkowo leżakowane są ok. 3 tygodni w ciepłych piwnicach, gdzie odbywa się druga fermentacja.
Wśród najbardziej znanych piw górnej fermentacji należy wymienić: ale, pale, piwa trapistów, jęczmienne, pszeniczne, białe oraz specjalne.
Firma Belgium`s Best współpracuje m.in. z:
Browar Huyghe – najdłużej działający browar w Ghent – powstał w 1654 r. Najbardziej znany produkt to Delirium Tremens. Swój unikalny smak zawdzięcza użyciu aż 3 rodzajów drożdży, a popularność i rozpoznawalność wyjątkowemu opakowaniu – charakterystycznej, kamionkowej butelce ozdobionej różowym słoniem.
Browar ten produkuje piwa jasne: Delirium Tremens, La Mere Noel, La Guilliotine, Bolivar Blond, St. Idesbald Blond, St. Idesbald Tripel, ciemne: Delirium Nocturnum, Artevelde Grand Cru, Bolivar Bruin, St, Idesbald Dubbel, bursztynowe: St. Idesbald Dunien oraz piwa smakowe Floris: mango, jabłko, czekolada, truskawka, malina, miód, wiśnia, ninkenerry.
Browar Dupont – zapisuje jedną z ważniejszych kart belgijskiego browarnictwa. Usytuowany w Tourpes (Leuze-en-Hainaut) wytwarza piwo od 1844 roku. Oryginalne piwo określane jest jako Saison Beer. Warzono je zimą, aby pracujący na polu robotnicy mogli raczyć się jego smakiem podczas lata. Od 1950 roku Dupont specjalizuje się w piwach górnej fermentacji, które refermentują w butelce.
Browar produkuje piwa jasne: Moinette Blonde, Moinette Biologique, Bons Voeux, Cervesia, ciemne: Moinette bruin, Monk’s Stout, bursztynowe: Biere De Beloeil, Biere de Miel Bio, Saison Dupont.
Browar Lefebvre – swe początki datuje na rok 1876 roku. Usytuowany jest w Quenast – brabanckim rejonie Walonii, francuskojęzycznej części Belgii – w dolinie Senne. Tu produkcję piwa rozpoczął Jules Lefebvre – rolnik, leśniczy i oberżysta. W bliskiej mu okolicy znajdowały się kopalnie porfiru, w których robotnicy mogli po pracy orzeźwić się piwem Lefebvre.
Browar produkuje piwa jasne: Floreffe Blonde, Floreffe Tripel, Blanche De Bruxelles, Hopus, ciemne: Floerffe Double, Floreffe Prima Melior, bursztynowe: Saison 1900 oraz smakowe: Belgian Kriek (wiśniowe), Newton (jabłkowe), Barbar Blond i Bruin (miodowe).
Browar Lindemans – został założony w 1809 roku w okolicach Brukseli i od 8. generacji należy do rodziny Lindemans. Od powstania warzy się w nim piwo typu
Lambic, stanowiące podstawę do produkcji wszystkich rodzajów piwa Lindemans.
Browar produkuje piwa o smaku: wiśniowym, porzeczkowym, malinowym, brzoskwiniowym, jabłkowym, wiśniowym, faro i gueuze.
Browar Silly – swoją nazwę zawdzięcza małej miejscowości leżącej pomiędzy Ath, Enghien i Soignies. Browar istnieje tutaj od 1850 roku. Założony był przez Cense de la Tour i do dziś jest zarządzany przez jedną rodzinę.
Browar produkuje piwa jasne: Abbaye De Forest, Double Enghien Blond, La Cre Tonnerre, ciemne: Double Enghien Bruin, Scotch, bursztynowe: La Divine oraz smakowe piwo Pink Killer.
Więcej informacji w Prezentacji Firmy oraz na stronie www.belgijskiepiwo.com
 |
Belgium's Best Sp. z o. o.
ul. Kościuszki 20
62-300 Września
tel.: 61 436 50 65
fax: 61 436 55 16
e-mail:info@belgijskiepiwo.com |
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.