Frytki - jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Potrawa uniwersalna - wszędzie, we wszystkich krajach, dla każdego. Jedzą je nastolatki, studenci, pędzący wiecznie biznesmeni, ale i smakosze w najlepszych i najdroższych restauracjach.
Stanowią dodatek lub są "istotą" posiłku. Same w sobie nie są zbyt wymyślne - ot, pokrojony w słupki ziemniak i usmażony. Ani to wykwintne, ani, co teraz stanowi argument wielkiej wagi, zdrowe.
A jednak frytka frytce nie jest równa. Aby była chrupiąca i wytwornie smakowała, nawet wybrednemu klientowi – przy jej przyrządzaniu niezbędne okazuje się zastosowanie pewnych czynności.
Firma McCain jest największym producentem frytek na świecie, dążącym do ciągłej rozbudowy i zdobywania nowych rynków. Misją firmy jest dostarczanie produktów o niezmiennie najwyższej jakości, poznanie i zrozumienie rynku, zapewnienie najnowszych rozwiązań technicznych i agrarnych. Ustawiczne wprowadzanie na rynek innowacyjnych produktów oraz obsługa klienta na najwyższym poziomie.
W tym celu McCain stworzył broszurę Jak najlepiej przyrządzić frytki, która jest materiałem wspierającym prezentacje produktów przeprowadzane przez doradców gastronomicznych McCain w punktach gastronomicznych. Dokładne stosowanie się do zawartych w niej zaleceń gwarantuje wyeliminowanie zasadniczych problemów z jakością produktu końcowego.
12 sposobów Jak najlepiej przyrządzać frytki:
- Nigdy nie rzucaj opakowania. Połamane frytki, to mniejsza liczba porcji.
- Zawsze smaż frytki głęboko zamrożone, bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki.
- Rozgrzej olej do 175 stopni C i kontroluj ją od czasu do czasu termometrem, by utrzymać ten poziom.
- Wsyp ostrożnie frytki do koszyka, wypełniając go maksymalnie do połowy.
- Ustaw czas smażenia zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Delikatnie wstrząśnij koszykiem po ok. 20 sekundach od rozpoczęcia smażenia.
- Po usmażeniu frytek odsączaj olej przez maksymalnie 10 sekund.
- Aby uzyskać najlepszą jakość frytek, podawaj je w ciągu 5 minut od usmażenia. Nigdy nie smaż ponownie.
- Aby nakładać równe porcje używaj zawsze łopatki do frytek
.
- Codziennie filtruj olej usuwając z niego zanieczyszczenia. Uzupełniaj olej do wskazanego poziomu.
- W czasie smażenia nie zostawiaj frytownicy bez nadzoru.
- Gdy frytownica nie jest używana, wyłącz ją. Podczas przerw zmniejszaj temperaturę do 120 stopni C.
Jak widać prosta z pozoru czynność – przygotowanie frytek - jest w istocie procesem, którego poszczególne etapy wymagają odpowiedniej wiedzy, aby w efekcie otrzymać doskonałe frytki.

McCain Poland
Chociwel 25
57-100 Strzelin
tel. (071) 39 57 100
fax. (071) 39 57 101
e-mail: mccainpoland@mccain.pl
www.mccainfoodservice.pl
Gastrona.pl Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|