Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Miksuj zmrożoną ży...
Nowoczesna platfor...
Rewolucyjna linia ...
Kocioł warzelny i ...
Niezawodny serwis ...
Jesienny niezbędni...
Profesjonalne kost...
Najszybsza kawa na...
Najlepsze burgery ...
Rewolucyjna szatko...
Zawsze o jeden pom...
Odzież i tekstylia...
Grille wędzarnie d...
Grille wędzarnie d...
Grille – węd...
Boczek Smażony!
Postaw na karton z...
Potykacze – ...
Innowacyjna zmywar...
Szafa do sezonowan...
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
KALETA Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
RATIONAL
Smoker
Hello Coffee
M&M Gastro
Caffetea
Komat
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Hello Coffee
Secpol
Iglotex
Nektar Natura
Uzdrowisko Wysowa S.A....
Menos
Caffetea
Sokołów
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Termometr kucharski - niezastąpiony pomocnik każdego kucharza

Rzadko zdajemy sobie sprawę jak ważną i niedocenianą czynnością podczas przygotowywania potraw jest profesjonalne mierzenie ich temperatury podczas obróbki cieplnej. Zwykle polegamy na swoich, niestety często zawodnych zmysłach. Dobrze jeżeli sami mamy wielkie doświadczenie kulinarne, pracujemy zawsze na tym samym sprzęcie i identycznych surowcach. To jest jednak sytuacja idealna, która rzadko zdarza się. Nasi pracownicy nie zawsze mają długą praktykę zawodową, sprzęt zużywa się i inaczej pracuje, a i surowce tego samego typu mają różne rzeczywiste właściwości.

Zawodne zmysły

Często do oceny potrawy używamy zmysłu wzroku i węchu. Czy w ten sposób jednak, np. po kolorystyce pieczonej sztuki mięsa, możemy coś powiedzieć o jej zewnętrznych partiach? Co jednak dzieje się wewnątrz? Jest to ważne zwłaszcza przy większych kawałkach pieczonych mięs. Możemy co prawda rozkroić mięso w trakcie pieczenia ale wtedy, i tak raczej oglądamy niż mierzymy.

Zimno, ciepło, gorąco

Tutaj z pomocą przychodzą nam profesjonalne termometry kucharskie. Zwykle są to wyspecjalizowane mierniki specjalnie przeznaczone do mierzenia temperatury potraw. Posiadają sondę, tj. rodzaj termoprzewodzącego szpikulca, który wkuwany jest w pieczone mięso. Dzięki niemu wiemy jaką temperaturę ma potrawa w środku. Dobre termometry kucharskie umożliwią szybkie określenie temperatury z dokładnością co do 1 stopnia Celsjusza. Teraz rzeczywiście wystarczy tylko spojrzeć na pieczeń żeby się przekonać czy wszystko idzie w kierunku smakowitego finału.

Szybko i bezpieczenie

Niektóre termometry kucharskie posiadają dodatkowo czytelne ikonki określające rodzaje mięs z oznaczoną temperaturą, której osiągnięcie gwarantuje pełne bezpieczeństwo do podania dań do konsumpcji. Termometry kucharskie mogą być również używane do sprawdzania temperatury potraw regenerowanych, których temperatura w środku powinna być większa niż podczas pierwotnej obróbki. Mogą także kontrolować temperaturę potraw przechowywanych np. w bemarach. Używając termometrów kucharskich znika nam jedno z pytań tworzących dylemat: jak obsłużyć możliwie największą liczę gości zapewniając im najwyższy standard i pełne bezpieczeństwo.

Kilka porad na temat mierzenia temperatury potraw

Podczas obróbki cieplnej potrawy muszą osiągnąć we wnętrzu właściwą dla siebie temperaturę:

  • wołowina powinna osiągnąć min. 63° C;
  • drób i wieprzowina - min. 74° C przez co najmniej 2 minuty;
  • potrawy regenerowane – min. 75° C;
  • potrawy przechowywane – min. 63° C.

Temperatura powinna być mierzona w środku potrawy - sonda musi znajdować się w najgrubszej części mięsa - z dala od kości. Jeżeli produkt ma nieregularny kształt lub danie składa się z kilku składników, to temperatura powinna być mierzona w kilku miejscach.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR KALETA Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska RATIONAL Robvita Pizzola Robot - Coupe Smoker Matlix Hello Coffee M. Ferber Wypożyczalnia Sprzętu Cateringowego Iglotex Lemonia Sokołów Menos Steinberg EasyFairs Poland - Targi w Krakowie Gaspol Gorbi M&M Gastro Werner & Mertz Barson Belfood Secpol LMS Online Sp. z o.o. Watersystem Reinex CTK Doram Barry Callebaut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000