Organizacje konsumenckie ostrzegają przed szkodliwymi olejami mineralnymi, które mogą przenikać do artykułów spożywczych w wyniku zastosowania do produkcji opakowań tektury recyklingowej. Problem dotyczy także talerzy jednorazowych i podkładek tortowych, z których korzysta się codziennie.
W takim przypadku doskonałą alternatywą jest karton ze świeżych włókien, z certyfikatem FSC®, na który stawia firma PAPSTAR.
Recykling papieru i tektury to dobre rozwiązanie, ale tylko wtedy, jeśli tektura recyklingowa nie zostanie użyta do produkcji talerzy jednorazowych lub opakowań artykułów spożywczych oraz nie będzie miała bezpośredniego kontaktu z żywnością. Tektura z makulatury zawiera drobne ilości olejów mineralnych z farb drukarskich, które mogą przeniknąć do żywności. Te szkodliwe dla zdrowia oleje mineralne (MOSH/MOAH) podejrzewa się o właściwości rakotwórcze.
Ostrzega przed tym nie tylko niemiecki Federalny Instytut ds. Oceny Ryzyka, lecz także m.in. Foodwatch – niezależna, europejska organizacja non-profit , która skupia się na ochronie praw konsumentów: – Proces recyklingu papieru i kartonu nie jest procesem specjalnie dostosowanym do wymogów prawa o artykułach spożywczych. Procesowi temu poddawane są wszystkie artykuły papierowe i kartonowe. Mogą to zatem być kolorowe opakowania, ilustrowane magazyny i gazety codzienne, które są zadrukowane przy użyciu farb zawierających olej mineralny. Na końcu procesu recyklingu miesza się je z włóknami, a następnie wykonuje z nich opakowania kartonowe do artykułów spożywczych – twierdzi Matthias Wolfschmidt z Foodwatch.
Ponadto makulatura nie nadaje się do zastosowań związanych z artykułami spożywczymi, ponieważ zawiera szkodliwe dla zdrowia plastyfikatory DIPN (diizopropylonaftalen) oraz DiBP (ftalan diizobutylu).
Problem dotyczy nie tylko opakowań dla suchych artykułów spożywczych, jak np. ryż, makaron lub płatki. Zanieczyszczone olejami mineralnymi opakowania tekturowe z recyklingu znajdują szerokie zastosowanie także w pizzeriach czy piekarniach. W przypadku ciasta czy też pizzy obecność olejów mineralnych pojawia się dosyć szybko, co można zauważyć w postaci ciemnego zabarwienia tekturowej podkładki.
Firma PAPSTAR przeprowadziła test polegający na umieszczeniu, na krótki czas, kartonu ze świeżych włókien oraz tektury recyklingowej w oleju jadalnym. W trakcie eksperymentu olej z tekturą recyklingową już po krótkim czasie zabarwił się na czarno. Oznacza to, że olej rozpuścił szkodliwe dla zdrowia substancje zawarte w tekturze recyklingowej.
Natomiast olej, który był w kontakcie z kartonem ze świeżych włókien pozostał w tym samym kolorze. Potwierdza to, że zastosowanie kartonu ze świeżych włókien jest najlepszym rozwiązaniem problemu szkodliwych dla zdrowia olejów mineralnych.
Firma PAPSTAR stawia na karton ze świeżych włókien, który jest nieszkodliwy, biodegradowalny, kompostowalny oraz produkowany z drzewostanu odnawialnego. Karton, z którego wykonane są produkty jednorazowe pure marki PAPSTAR, pochodzi z lasów świerkowych z certyfikatem FSC®, gdzie wytwarzany jest jako surowiec w rolkach.
Znak jakości FSC® (Forest Stewardship Council) potwierdza, że dany produkt jest ekologiczny ze względu na zastosowaną celulozę, która pochodzi z obszarów zrównoważonego zarządzania gospodarką leśną. FSC® wspiera przyjazną dla środowiska, korzystną pod względem społecznym i akceptowalną pod względem ekonomicznym, gospodarkę leśną na całym świecie.
Mając zatem na uwadze dbałość o zdrowie konsumentów firma PAPSTAR oferuje alternatywne rozwiązanie: jednorazowe talerze, podkładki tortowe i opakowania, które są przyjazne dla środowiska i wolne od szkodliwych substancji.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.