Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Zwiększ swoje zyski z profesjonalnymi produktami ZT Kruszwica


Wielu restauratorów, kucharzy i cukierników zastanawia się, jak zredukować koszty frytowania bez obniżania jakości usmażonych potraw. Odpowiedzią na to pytanie są profesjonalne i wysokiej jakości produkty ZT Kruszwica. Smażenie z nimi jest dziś o wiele bardziej wydajne i komfortowe, a dania zachowują swój wyśmienity smak.
 
Jednak, aby smażenie było bezpieczne i zdrowe, należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiedni dobór tłuszczu i ciągłe kontrolowanie procesu smażenia. Jakość smażonych potraw zależy od wielu czynników: rodzaju potrawy, sprawności urządzeń smażalniczych, odpowiedniej temperatury smażenia, częstotliwości filtrowania. Wśród nich kluczowe znaczenie ma tłuszcz, na którym się smaży.  Należy pamiętać, że smażone potrawy mogą pochłaniać nawet do 40% tłuszczu, na którym są przygotowywane.
 
 
Zakłady Tłuszczowe Kruszwica to największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej, przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych. Jego misją jest ciągłe podnoszenie jakości życia poprzez dostarczanie coraz lepszych produktów żywnościowych. ZT Kruszwica jako ekspert w dziedzinie głębokiego smażenia, oferuje swoim klientom produkty najwyższej jakości. 

Frytura jest specjalistycznym tłuszczem do głębokiego i wielokrotnego smażenia. Może być stosowana do szerokiej gamy potraw: frytek i produktów skrobiowych, mięs, ryb, drobiu, owoców morza, warzyw czy pączków i faworków.  Szerokie zastosowanie frytur oraz popularność smażenia to czynniki, które mają duży wpływ na zdrowie człowieka i jakość potraw. Odpowiednio dobrana frytura zapewni komfort i bezpieczeństwo pracy Szefa Kuchni oraz efektywny kosztowo biznes.
 
Ważnym kryterium przy wyborze frytury jest jej stabilność, określana jako odporność na niekorzystne przemiany zachodzące w tłuszczu w trakcie smażenia. Wśród tych przemian można wymienić hydrolizę, utlenianie i polimeryzację termiczną.
 
Odpowiedzią na zaostrzone restrykcje prawne jest frytura SOLFRYT, jaką oferuje swoim klientom ZT Kruszwica. Dzięki optymalnemu doborowi składników i dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, frytura ta charakteryzuje się wysoką stabilnością. Czas użytkowania frytury SOLFRYT do momentu osiągnięcia maksymalnego dopuszczalnego poziomu związków polarnych (rozporządzenie dopuszcza je na poziomie 25%) jest prawie dwukrotnie dłuższy od czasu użytkowania popularnych frytur palmowych. SOLFRYT zapewnia bezpieczeństwo stosowania bez obawy o kary nałożone przez Sanepid.
 
 
Dla Szefa Kuchni zasadnicze znaczenie ma komfort pracy w trakcie przygotowywania potraw. Dlatego przy wyborze frytury należy zwracać uwagę na wysoki punkt dymienia. Frytura SOLFRYT osiąga punkt dymienia po przekroczeniu temperatury  235°C. Oznacza to, że można na niej bezpiecznie smażyć bez obaw o uciążliwe dymienie, szczypanie w oczy i wdychanie trujących substancji. Ponadto, SOLFRYT wyróżnia się wśród innych frytur bezwonnością. Podczas smażenia nie wydziela żadnych zapachów, co dodatkowo zwiększa wygodę użytkowania.
 
Obecnie na rynku frytur, do głębokiego smażenia, znajdziemy produkty o specjalnie skomponowanym składzie kwasów tłuszczowych. Zapewniają one najniższy poziom degradacji tłuszczu, przy zachowaniu maksimum smaku i walorów zdrowotnych. Jednak nawet najlepiej dobrana frytura jest podatna na przemiany, które zachodzą w tłuszczu podczas pracy w wysokich temperaturach.
 
Aby zminimalizować szybkość procesu degradacji należy zachować jak najniższą temperaturę w zależności od rodzaju produktu:
  • Frytki i produkty ziemniaczane - 180°C
  • Mięso i ryby - 160 - 170°C
  • Pączki i faworki – 175 - 180°C
Istotne jest kontrolowanie degradacji frytury, ponieważ tłuszcz jest niebezpieczny dla zdrowia, gdy osiąga zawartość związków polarnych na poziomie 25% (taką normę określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2012 dz. U. 2012 poz. 1096). Ocenę degradacji tłuszczu można w łatwy sposób wykonać za pomocą dostępnych na rynku testerów (np. Lipid Test, Testo), które precyzyjnie wskazują poziom związków polarnych.

W procesie smażenia ważna jest też higiena pracy. Wszelkie zanieczyszczenia, takie jak: drobinki panierki, mąki, przypraw, czy nawet woda i napowietrzenie – sprawiają, że tłuszcz szybciej ulega degradacji. Dlatego tak ważny jest częsty proces filtrowania. Warto wybierać płynne frytury, co usprawnia filtrowanie, nalewanie i zlewanie pomiędzy cyklami smażenia.
 
 
Świetnym rozwiązaniem do głębokiego smażenia są frytury płynne, które proponuje ZT Kruszwica. Frytury te to oszczędność czasu, energii i pieniędzy. Z racji niestałej konsystencji można z łatwością odmierzyć pożądaną ilość oraz szybko doprowadzić do wysokiej temperatury. Ogromną zaletą frytur płynnych jest też to, że można je filtrować na zimno, co jest dużo bezpieczniejszą formą niż filtrowanie gorącego tłuszczu.

Wśród tłuszczów do smażenia oferowanych przez ZT Kruszwica, każdy znajdzie coś dla siebie. Warto podkreślić, że wydajne smażenie zależy nie tylko od jakości tłuszczu, ale również od odpowiednio przeprowadzonego procesu. Nawet najlepsza frytura jest podatna na degradację ze względu na masę różnych czynników wynikających z zaniedbania.
 
Chcąc przedłużyć przydatność tłuszczu i zachować bezpieczeństwo warto przestrzegać 8 nawyków dobrego smażenia. Oto one:
  1. Wybieraj odpowiednie tłuszcze wysokiej jakości
  2. Dbaj o optymalną temperaturę tłuszczu (175-180 st.C)
  3. Stosuj fryturę do konkretnego zastosowania
  4. Utrzymuj zalecany stosunek smażonej żywności do ilości tłuszczu (1/10)
  5. Starannie przygotuj potrawy do smażenia
  6. Filtruj fryturę przynajmniej raz dziennie
  7. Systematycznie kontroluj jakość i przydatność tłuszczu
  8. Gdy poziom związków polarnych używanej frytury osiągnie 25% wymień ją na nową
Stosując się do powyższych nawyków można być pewnym, że dania zostały przygotowane w odpowiedni sposób, a ich smażenie było bezpieczne. Co więcej, poprawi się wydajność, a co za tym idzie obniży food cost. Każdy Restaurator i Szef Kuchni wybierając produkty ZT Kruszwica, oferuje swoim klientom najwyższej jakości dania smażone. Produkty te to idealne rozwiązanie dla tych, którzy mają na uwadze zdrowie swoich gości. Praca z nimi jest niezwykle prosta i zapewnia komfort pracy, nie jednemu kucharzowi.
 
Już dziś zapoznaj się z najnowszą ofertą ZT Kruszwica, aby zwiększyć efektywność kosztową swojego biznesu.

Więcej informacji: www.ztkruszwica.pl


Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" S.A.
ul. Niepodległości 42
88-150 Kruszwica
tel.: 52 35 35 100
fax: 52 35 15 199
e-mail: ztkruszwica@ztkruszwica.pl
www.ztkruszwica.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000