Zakłady Tłuszczowe Kruszwica to największy w Polsce i jeden z największych w Europie Środkowej, przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych. Jego misją jest ciągłe podnoszenie jakości życia poprzez dostarczanie coraz lepszych produktów żywnościowych. ZT Kruszwica jako ekspert w dziedzinie głębokiego smażenia, oferuje swoim klientom produkty najwyższej jakości.
Frytura jest specjalistycznym tłuszczem do głębokiego i wielokrotnego smażenia. Może być stosowana do szerokiej gamy potraw: frytek i produktów skrobiowych, mięs, ryb, drobiu, owoców morza, warzyw czy pączków i faworków. Szerokie zastosowanie frytur oraz popularność smażenia to czynniki, które mają duży wpływ na zdrowie człowieka i jakość potraw. Odpowiednio dobrana frytura zapewni komfort i bezpieczeństwo pracy Szefa Kuchni oraz efektywny kosztowo biznes.
Ważnym kryterium przy wyborze frytury jest jej stabilność, określana jako odporność na niekorzystne przemiany zachodzące w tłuszczu w trakcie smażenia. Wśród tych przemian można wymienić hydrolizę, utlenianie i polimeryzację termiczną.
Odpowiedzią na zaostrzone restrykcje prawne jest frytura SOLFRYT, jaką oferuje swoim klientom ZT Kruszwica. Dzięki optymalnemu doborowi składników i dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, frytura ta charakteryzuje się wysoką stabilnością. Czas użytkowania frytury SOLFRYT do momentu osiągnięcia maksymalnego dopuszczalnego poziomu związków polarnych (rozporządzenie dopuszcza je na poziomie 25%) jest prawie dwukrotnie dłuższy od czasu użytkowania popularnych frytur palmowych. SOLFRYT zapewnia bezpieczeństwo stosowania bez obawy o kary nałożone przez Sanepid.
Dla Szefa Kuchni zasadnicze znaczenie ma komfort pracy w trakcie przygotowywania potraw. Dlatego przy wyborze frytury należy zwracać uwagę na wysoki punkt dymienia. Frytura SOLFRYT osiąga punkt dymienia po przekroczeniu temperatury 235°C. Oznacza to, że można na niej bezpiecznie smażyć bez obaw o uciążliwe dymienie, szczypanie w oczy i wdychanie trujących substancji. Ponadto, SOLFRYT wyróżnia się wśród innych frytur bezwonnością. Podczas smażenia nie wydziela żadnych zapachów, co dodatkowo zwiększa wygodę użytkowania.
Obecnie na rynku frytur, do głębokiego smażenia, znajdziemy produkty o specjalnie skomponowanym składzie kwasów tłuszczowych. Zapewniają one najniższy poziom degradacji tłuszczu, przy zachowaniu maksimum smaku i walorów zdrowotnych. Jednak nawet najlepiej dobrana frytura jest podatna na przemiany, które zachodzą w tłuszczu podczas pracy w wysokich temperaturach.
Aby zminimalizować szybkość procesu degradacji należy zachować jak najniższą temperaturę w zależności od rodzaju produktu:
- Frytki i produkty ziemniaczane - 180°C
- Mięso i ryby - 160 - 170°C
- Pączki i faworki – 175 - 180°C
Istotne jest kontrolowanie degradacji frytury, ponieważ tłuszcz jest niebezpieczny dla zdrowia, gdy osiąga zawartość związków polarnych na poziomie 25% (taką normę określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2012 dz. U. 2012 poz. 1096). Ocenę degradacji tłuszczu można w łatwy sposób wykonać za pomocą dostępnych na rynku testerów (np.
Lipid Test,
Testo), które precyzyjnie wskazują poziom związków polarnych.
W procesie smażenia ważna jest też higiena pracy. Wszelkie zanieczyszczenia, takie jak: drobinki panierki, mąki, przypraw, czy nawet woda i napowietrzenie – sprawiają, że tłuszcz szybciej ulega degradacji. Dlatego tak ważny jest częsty proces filtrowania. Warto wybierać płynne frytury, co usprawnia filtrowanie, nalewanie i zlewanie pomiędzy cyklami smażenia.
Świetnym rozwiązaniem do głębokiego smażenia są frytury płynne, które proponuje ZT Kruszwica. Frytury te to oszczędność czasu, energii i pieniędzy. Z racji niestałej konsystencji można z łatwością odmierzyć pożądaną ilość oraz szybko doprowadzić do wysokiej temperatury. Ogromną zaletą frytur płynnych jest też to, że można je filtrować na zimno, co jest dużo bezpieczniejszą formą niż filtrowanie gorącego tłuszczu.
Wśród tłuszczów do smażenia oferowanych przez ZT Kruszwica, każdy znajdzie coś dla siebie. Warto podkreślić, że wydajne smażenie zależy nie tylko od jakości tłuszczu, ale również od odpowiednio przeprowadzonego procesu. Nawet najlepsza frytura jest podatna na degradację ze względu na masę różnych czynników wynikających z zaniedbania.
-
Wybieraj odpowiednie tłuszcze wysokiej jakości
-
Dbaj o optymalną temperaturę tłuszczu (175-180 st.C)
-
Stosuj fryturę do konkretnego zastosowania
-
Utrzymuj zalecany stosunek smażonej żywności do ilości tłuszczu (1/10)
-
Starannie przygotuj potrawy do smażenia
-
Filtruj fryturę przynajmniej raz dziennie
-
Systematycznie kontroluj jakość i przydatność tłuszczu
-
Gdy poziom związków polarnych używanej frytury osiągnie 25% wymień ją na nową
Stosując się do powyższych nawyków można być pewnym, że dania zostały przygotowane w odpowiedni sposób, a ich smażenie było bezpieczne. Co więcej, poprawi się wydajność, a co za tym idzie obniży food cost. Każdy Restaurator i Szef Kuchni wybierając produkty ZT Kruszwica, oferuje swoim klientom najwyższej jakości dania smażone. Produkty te to idealne rozwiązanie dla tych, którzy mają na uwadze zdrowie swoich gości. Praca z nimi jest niezwykle prosta i zapewnia komfort pracy, nie jednemu kucharzowi.
Już dziś zapoznaj się z najnowszą ofertą ZT Kruszwica, aby zwiększyć efektywność kosztową swojego biznesu.