Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Zdrowie na talerzu, czyli moda na catering dietetyczny


Nowy trend na rynku gastronomicznym – catering dietetyczny, staje się coraz bardziej popularny. Zestaw zdrowych posiłków na cały dzień zamawiają nie tylko zapracowani mieszkańcy dużych miast, ale wszyscy ci, którzy pomimo braku wiedzy na temat zdrowego odżywiania chcą by ich codzienna dieta była zbilansowana i urozmaicona.
 
 
Catering dietetyczny polega na codziennym dostarczaniu klientom zestawu pięciu posiłków, przygotowanych na bazie naturalnych i pełnowartościowych produktów. Kaloryczność diety dla danej osoby dostosowywana jest podczas indywidualnej konsultacji, co daje pewność dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych do funkcjonowania składników we właściwych proporcjach.

Dieta jest dostosowywana do konkretnej osoby pod kątem rodzaju i kaloryczności. Klienci mogą wybrać dietę tradycyjną uwzględniającą mięso, dietę wegetariańską, bezglutenową oraz dedykowaną sportowcom. Stanowią one podstawę jadłospisu, a w przypadku indywidualnych ograniczeń, jak np. alergie pokarmowe z menu wykluczane są nietolerowane produkty. Każdy zestaw składa się z pięciu posiłków: śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku oraz kolacji, które są zapakowane w osobne pojemniki i opisane – twierdzi Marcin Mazurek, właściciel firmy Body Chief oferującej catering dietetyczny.

Idea codziennego cateringu dietetycznego bardzo szybko się rozwija, a nowe punkty oferujące takie usługi powstają w kolejnych miastach. W Warszawie działa, aż kilkanaście firm dowożących zdrowe posiłki, a w miastach takich jak Poznań czy Kraków klienci mogą wybierać spośród kilku dostawców oferujących różne rodzaje diet.

Catering dietetyczny dostępny jest już w większości dużych miast, ale chętnie korzystają z niego też osoby z mniejszych miejscowości. Oczywiście więcej diet rozwożonych jest w dużych miastach, jak Poznań, a teraz także Berlin, co wynika z ich większej liczby mieszkańców, ale pojawia się wiele zapytań klientów z poza dużych aglomeracji, a catering dowożony jest do mniejszych miast, jak np. Gniezno czy Śrem. Pokazuje to, że catering dietetyczny to przyszłościowy kierunek, zarówno w kontekście biznesowym, jak i w zakresie promowania zdrowych postaw oraz zachowań żywieniowych wśród ludzi – mówi Marcin Mazurek, właściciel firmy Body Chief.

Na zamawianie cateringu dietetycznego decydują się nie tylko, co którzy chcą schudnąć lub utrzymać sylwetkę, ale także ci, dla których priorytetem jest zdrowa dieta. Istotną motywacją jest również brak wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania, a także czasu na zakupy i przygotowywanie posiłków. Koszt cateringu dietetycznego uzależniony jest od rodzaju diety, jej kaloryczności, a także liczby dni przez jaką chcemy otrzymywać posiłki. W zależności od indywidualnych parametrów zamówienia, miesięczny jego koszt może wynieść od 800 do 1400 złotych.




   

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000