Catering dietetyczny polega na codziennym dostarczaniu klientom zestawu pięciu posiłków, przygotowanych na bazie naturalnych i pełnowartościowych produktów. Kaloryczność diety dla danej osoby dostosowywana jest podczas indywidualnej konsultacji, co daje pewność dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych do funkcjonowania składników we właściwych proporcjach.
Dieta jest dostosowywana do konkretnej osoby pod kątem rodzaju i kaloryczności. Klienci mogą wybrać dietę tradycyjną uwzględniającą mięso, dietę wegetariańską, bezglutenową oraz dedykowaną sportowcom. Stanowią one podstawę jadłospisu, a w przypadku indywidualnych ograniczeń, jak np. alergie pokarmowe z menu wykluczane są nietolerowane produkty. Każdy zestaw składa się z pięciu posiłków: śniadania, II śniadania, obiadu, podwieczorku oraz kolacji, które są zapakowane w osobne pojemniki i opisane – twierdzi Marcin Mazurek, właściciel firmy Body Chief oferującej catering dietetyczny.
Idea codziennego cateringu dietetycznego bardzo szybko się rozwija, a nowe punkty oferujące takie usługi powstają w kolejnych miastach. W Warszawie działa, aż kilkanaście firm dowożących zdrowe posiłki, a w miastach takich jak Poznań czy Kraków klienci mogą wybierać spośród kilku dostawców oferujących różne rodzaje diet.
Catering dietetyczny dostępny jest już w większości dużych miast, ale chętnie korzystają z niego też osoby z mniejszych miejscowości. Oczywiście więcej diet rozwożonych jest w dużych miastach, jak Poznań, a teraz także Berlin, co wynika z ich większej liczby mieszkańców, ale pojawia się wiele zapytań klientów z poza dużych aglomeracji, a catering dowożony jest do mniejszych miast, jak np. Gniezno czy Śrem. Pokazuje to, że catering dietetyczny to przyszłościowy kierunek, zarówno w kontekście biznesowym, jak i w zakresie promowania zdrowych postaw oraz zachowań żywieniowych wśród ludzi – mówi Marcin Mazurek, właściciel firmy Body Chief.
Na zamawianie cateringu dietetycznego decydują się nie tylko, co którzy chcą schudnąć lub utrzymać sylwetkę, ale także ci, dla których priorytetem jest zdrowa dieta. Istotną motywacją jest również brak wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania, a także czasu na zakupy i przygotowywanie posiłków. Koszt cateringu dietetycznego uzależniony jest od rodzaju diety, jej kaloryczności, a także liczby dni przez jaką chcemy otrzymywać posiłki. W zależności od indywidualnych parametrów zamówienia, miesięczny jego koszt może wynieść od 800 do 1400 złotych.