Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
23.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Zabezpieczanie żywności za pomocą pakowania próżniowego - konieczność czy zbytek?


Intensywny rozwój technologii pakowania próżniowego powoduje, że coraz więcej firm korzysta z tej metody zabezpieczania swoich produktów.

Pakowanie próżniowe, dzięki ograniczeniu działania bakterii tlenowych, nawet kilkukrotnie wydłuża okres trwałości produktów spożywczych, w porównaniu z innymi metodami przechowywania. Wydłużenie terminu przydatności jest zależne m.in. od rodzaju pakowanego produktu, jego wielkości, wilgotności, warunków przechowywania, barierowości opakowania.
 
Koszt zakupu urządzenia do pakowania próżniowego waha się od kilkuset złotych w przypadku najprostszych modeli listwowych, przez kilka do kilkunastu tysięcy złotych przy pakowarkach komorowych, do kilkudziesięciu tysięcy złotych za wysokowydajne pakowarki przemysłowe. Dobór urządzenia powinien być oparty o analizę bieżących i przyszłych potrzeb, dotyczących wydajności oraz kosztów eksploatacji. Tania w zakupie pakowarka listwowa, korzystająca z worków moletowanych, sprawdzi się w miejscach, gdzie pakuje się jednorazowo kilka-kilkanaście porcji. Droższe modele komorowe przeznaczone do worków gładkich PAPE, zapewnią większą szybkość pracy oraz niższe koszty eksploatacji.
 

Stosowanie pakowania próżniowego przynosi wymierne korzyści w postaci oszczędności surowca oraz wygody planowania. Korzystając z pakowarki, większe partie produktów można swobodnie dzielić i umieszczać w różnej wielkości workach, co daje większą swobodę w planowaniu dostaw oraz dysponowaniu zapasami. W momencie gdy w lokalu nagle wzrasta ruch, łatwo można sięgnąć po wcześniej przygotowany, porcjowany surowiec.

Próżniowo można pakować mięso, zarówno surowe jak i poddane obróbce, wędliny, ser, ryby, owoce, warzywa, gotowe dania i przyprawy. Szeroki wybór dostępnych rozmiarów opakowań, pozwala łatwo dopasować wielkość worka do indywidualnych potrzeb. Typowa grubość folii worka wynosi ok. 70 mikronów, przy produktach o ostrych krawędziach (np. twardy ser, mięso z kością), używa się folii o grubości ok. 100-120 mikronów.  

Stosowanie pakowarki w lokalu gastronomicznym otwiera również szerokie możliwości w zakresie termicznej obróbki metodą sous vide, coraz powszechniej stosowanej przez szefów kuchni. Gotowanie w niskich temperaturach produktów zapakowanych próżniowo, pozwala na wydobycie z nich pełni smaku i aromatu oraz zachowanie cennych wartości odżywczych. Należy pamiętać, że do gotowania należy używać worków posiadających wymagane atesty dopuszczające do użycia w wysokich temperaturach.

Reasumując, stosowanie odpowiedniej pakowarki próżniowej oraz opakowań, pozwala przedłużyć trwałość pakowanych produktów oraz znacząco przyczynia się do poprawy organizacji w zakresie magazynowania i wykorzystania surowców.

Dodatkowe informacje dotyczące technologii pakowania próżniowego oraz urządzenia i materiały eksploatacyjne znajdą Państwo na stronie www.pakowarkiprozniowe.pl

Inter Arma Sp. z o.o.
ul. Krakowska 60
32-064 Rudawa
tel.: 728 877 780
tel.: 12 283 02 63
e-mail: pakowarki@interarma.pl
www.pakowarkiprozniowe.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000