Monini jako czołowy producent doskonałej oliwy z oliwek, nieustannie poszerza swoją ofertę. Podczas targów EuroGastro 2019 firma ta przedstawiła swoje najnowsze produkty, do który należą m.in. oliwy Monocultivar czy wyjątkowa oliwa extra vergine GranFruttato.
Łagodny klimat i korzystne ukształtowanie terenu miasteczka Spoleto, w regionie Umbria, zwanym Zielonym Sercem Włoch, zapewniają obfite zbiory oliwek, z których powstaje oliwa o przyjemnym, intensywnym aromacie i smaku. Początki firmy Monini sięgają roku 1920, kiedy to jej właściciel Zefferino Monini, kierując się instynktem postanawia skoncentrować się na produkcji oliwy z oliwek extra vergine. W 2008 roku w Poznaniu powstaje Monini Polska. Aktualnie firmą zarządza już trzecie pokolenie rodziny Monini: Zefferino Francesco, który osobiście sprawuje kontrolę nad selekcją oliwy i decyduje o smaku i aromacie oliwy w każdej sprzedawanej butelce.
Z miłości do oliwy z takim hasłem marka Monini wystąpiła na tegorocznych 23. Międzynarodowych targach EuroGastro i WorldHotel 2019. Wszyscy odwiedzający stoisko Monini, mogli sprawdzić jakość i smak zaprezentowanych produktów. Dużym zainteresowaniem cieszyła się nowa oliwa z oliwek extra vergine GranFruttato.
Oliwa GranFruttato w dosłownym tłumaczeniu znaczy superowocowy, co idealnie określa właściwości smakowe i zapachowe tej oliwy. Unikalne walory smakowe i zdrowotne GranFruttato to zasługa mistrza sztuki olejarskiej - Zefferino Monini. Osobiście opracował jej recepturę i zawsze wybiera tylko te oliwy powstałe z oliwek nie w pełni dojrzałych. Dzięki temu ta włoska oliwa z oliwek jest szczególnie bogata w antyutleniacze (polifenole), które nie tylko gwarantują dłuższą trwałość produktu, chroniąc go przed utlenieniem, ale nadają mu intensywny smak i aromat. Uczucie drapania w gardle, często kojarzone z wysoką kwasowością produktu, oznacza, że oliwa jest bogata w substancje właściwe dla zdrowia. GranFruttato ma pikantny smak, z przyjemnym odcieniem migdałowym i niczym niezakłócony aromat świeżych oliwek, podobny do zapachu, jaki można poczuć w tłoczni.
Z myślą o swoich klientach firma Monini stworzyła nowe oliwy MONOCULTIVAR, produkowane wyłącznie z jednej odmiany oliwek, często związanych z określonym obszarem geograficznym. Pierwsza z nich to oliwa MONOCULTIVAR CORATINA, stworzona z oliwek coratina pochodzących z regionu Apulia. Ma intensywny kwiatowy i roślinny aromat zielonego migdała oraz rukoli z nutą białego pieprzu. W smaku jest bardzo wyrazista, pikantna i nieco gorzka. Doskonale pasuje do: dziczyzny, tatara, wołowiny, gęstych zup, serów, surowych warzyw, frutti di mare. Druga to oliwa MONOCULTIVAR FRANTOIO, której podstawą są oliwki frantoio pochodzące z regionu Toskani. Ma intensywny roślinny aromat karczocha, kardu i nuty zielonego migdała. W smaku średnio pikantna. Świetnie sprawdzi się do: czerwonego mięsa, tatara, carpaccio z wołowiny, mięsa z grilla, pieczeni, gęstych zup, bruschetty. MONOCULTIVAR NOCELLARA to trzecia oliwa przyrządzana z oliwek Nocellara del Belice zbieranych w Sycylii. Jej bardzo aromatyczny bukiet, który przypomina zapach liści pomidorów i świeżo skoszonej trawy z nutą mięty oraz słodkich migdałów idealnie dopełni dania mięsne z drobiu, ryb, sałatek, serów, jak również ciast i lodów. MONOCULTIVAR to oliwy o najwyższej jakości, czego dowodem są liczne nagrody i wyróżnienia przyznawane przez ekspertów oraz znawców kategorii oliw na międzynarodowych konkursach.
Oprócz wspaniałych oliw marka Monini posiada w swojej bogatej ofercie również produkty komplementarne takie jak octy winne i balsamiczne oraz wyjątkowy sok z cytryn sycylijskich Lemoniny. W odpowiedzi na potrzeby swoich klientów Monini stworzyła też sosy Pesto - w czterech najbardziej rozpowszechnionych w Italii smakach. Idealna propozycja dla tych wszystkich, którzy chcą szybko i łatwo nadać przygotowywanym przez siebie daniom klasycznego włoskiego charakteru. Jako naturalne rozszerzenie linii octów balsamicznych z Modeny do asortymentu dołączyły też glassy balsamiczne, które w idealny sposób pozwolą udekorować i dodać smaku różnorodnym daniom.
Dbając o swoich klientów rodzina Monini od początku swojego istnienia wkłada w swoją pracę całe serce, pasję i umiejętności. Dzięki temu wszystkie produkty jakie posiada w swojej ofercie znakomicie uzupełnią Twój oliwny asortyment i pozwolą na stworzenie nowych, kulinarnych potraw. Szacunek dla tradycji, oryginalnej receptury i ogromna pasja w połączeniu z nowoczesną technologią czyni Monini jednym z niewielu producentów, który jest w stanie zapewnić stałą, wysoką jakość produktu, typową dla niewielkich przetwórni.
Tekst i zdjęcia: Marta Zagórska
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.