Włochy to dla wielu stolica kawy. To do włoskich portów spływały pierwsze importowane z całego świata kawy, które stamtąd rozchodziły się na całą Europę, odciskając na włoskiej kulturze kawowe piętno. Wiele osób twierdzi, że włoska kawa jest najlepsza, a z całą pewnością powie Wam tak każdy Włoch.
Przez wiele lat włoskie palarnie dyktowały ciemny styl palenia ziarna, z którego parzono gęste i wyraźne w smaku espresso. Dziś nawet włosi idą z duchem czasu i palą kawę nieco jaśniej, pozwalając jej rozwinąć swoje skrzydła i pokazać smaki, które wskazują na jej owocową proweniencję.
Tradycyjne włoskie palarnie
W ofercie Coffeedesk znajdziecie włoskie kawy z najbardziej znanych i klasycznych włoskich palarni. Wśród nich są marki takie jak Illy czy Lavazza , które do dziś cieszą się dużą popularnością. Warto jednak sięgnąć po palarnie, które wychodzą nieco poza schemat klasycznej włoskiej kawy i pozwalają sobie na nieco fantazji.
Nowoczesne włoskie palarnie
Arcaffe
Arcaffe to palarnia kawy o niemal stuletniej historii, która może pochwalić się dbałością o najwyższą jakość. W 1996 roku Arcaffe założyło CSC Italy czyli Certified Specialty Coffee Association, potwierdzając swoją pozycję palarni poszukującej wyłącznie najlepszych ziaren.
Arcaffe oferuje swoją flagową mieszankę Romę jako produkt, który oddaje hołd klasycznym włoskim smakom, ale bez kompromisów w kwestii jakości. Każda kawa w mieszance jest wypalona osobno, aby finalny efekt w filiżance był harmonijną symfonią smaków kaw z różnych regionów.
Le Piantogioni del Caffe
Le Piantagioni del Caffe to włoska palarnia, która w swojej ofercie posiada zarówno 100 % Arabiki jak i mieszanki z Robustą, które idealnie sprawdzą się w ekspresie kolbowym lub automatycznym. Wiele kaw z tej palarni posiada certyfikat jakości CSC, który świadczy o tym, że ziarno jest bardzo wysokiej klasy, a jego podróż z plantacji aż do filiżanki jest poddawana ścisłej kontroli jakości.
W ofercie Le Piantogioni del Caffe znajdziecie także bezkofeinową kawę pod espresso, dla wszystkich, którzy chcą cieszyć się smakiem kawy, bez efektu pobudzenia.
Gardelli Specialty Coffees
W samym Rzymie kawiarnie, które oferują kawę specialty można policzyć na palcach jednej ręki, Włosi naprawdę kochają espresso, ale Rubens Gardelli, mistrz świata w paleniu kawy, stara się dostarczać nie tylko wyborne ziarna pod espresso, ale także wyjątkowe kawy pod metody alternatywne. Jeśli chcecie spróbować włoskiej kawy w przelewie, to kawa Gardelli Specialty Coffees to idealny wybór.
Gardelli posiada w swojej ofercie wyjątkowe espresso - Cignobianco czyli autorską interpretacje na temat idealnego espresso, w którym znajdziecie nuty czekolady, migdałów, kremlu i śliwek. Oprócz tej klasycznej mieszanki znajdziecie także wyjątkowe kawy wypalone w średnim stopniu, które sprawdzą się dobrze pod postacią espresso, ale także w metodach przelewowych.
Artykuł sponsorowany
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|