Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
28.04.2025
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
Artykuły spożywcze
Pizzola
Cukiernia M&K
Debic
Barry Callebaut
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Informacje biznesowe
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji



Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji to kampania mająca na celu poszerzenie wiedzy na temat mięsa wieprzowego. Akcję wsparli znakomici i wszystkim znani szefowie kuchni – Robert Sowa i Adam Michalski.

W ramach kampanii zorganizowana zostanie seria warsztatów, na których Adam Michalski zaprezentuje jak najlepiej wykorzystać walory kulinarne polskiej wieprzowiny.

19 oraz 25 i 26 czerwca to daty kolejnych warsztatów kulinarnych, które odbędą się w ramach kampanii Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji. Po Warszawie, tym razem przyszła kolej na spotkania w stolicy Wielkopolski – Poznaniu. Warsztaty są bezpłatne i mogą wziąć w nich udział restauratorzy, szefowie kuchni oraz pracownicy gastronomii. Natomiast 18 czerwca odbędzie się specjalne spotkanie przeznaczone dla wielkopolskich blogerów kulinarnych.

Spotkania poprowadzi Adam Michalski – były szef kuchni Hotelu Victoria Intercontinental, obecnie rozchwytywany trener oraz organizator wielu prestiżowych konkursów kulinarnych.

W trakcie warsztatów przedstawione zostaną nowoczesne technologie obróbki termicznej mięsa oraz zachodzące w nim procesy. Dodatkowo poruszone zostaną kwestie zawartości wody w mięsie, jego marmurkowatości i klasyfikacji.

Każdy uczestnik warsztatów będzie miał możliwość poznania i oceny smaku mięsa pochodzącego zarówno z chowu przemysłowego, jak i tego z polskich tradycyjnych ras świń: puławskiej, złotnickiej białej oraz pstrej.

Głównym celem kampanii Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” jest zwiększenie świadomości na temat polskich tradycyjnych ras świń oraz poszerzenie wiedzy na temat doskonałych walorów smakowych mięsa.

Rodzime rasy świń takie jak puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra to rasy zachowawcze objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych.

Doskonałe przystosowanie do polskich warunków środowiskowych, wysoka odporność na choroby, hodowla w małych, rodzinnych gospodarstwach oraz karmienie tylko i wyłącznie naturalnymi paszami sprawiają, że ich mięso wyróżnia się unikalnymi wartościami kulinarnymi.

Jak zauważa Robert Sowa – Mięso wieprzowe z polskich ras rodzimych to ważna część polskiej kuchni. Jego wyjątkowa kruchość i niezwykły aromat wzbogacą smak wszystkich przygotowywanych z niego potraw. 
 
 

Więcej informacji na stronie www.wieprzowinaregionalna.pl

Zobaczcie państwo:
Wieprzowina regionalna – polska tradycja i wyjątkowy smak
Kompendium wiedzy o polskich świniach

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic Barry Callebaut iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000