Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji to kampania mająca na celu poszerzenie wiedzy na temat mięsa wieprzowego. Akcję wsparli znakomici i wszystkim znani szefowie kuchni – Robert Sowa i Adam Michalski.
W ramach kampanii zorganizowana zostanie seria warsztatów, na których Adam Michalski zaprezentuje jak najlepiej wykorzystać walory kulinarne polskiej wieprzowiny.
19 oraz 25 i 26 czerwca to daty kolejnych warsztatów kulinarnych, które odbędą się w ramach kampanii Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji. Po Warszawie, tym razem przyszła kolej na spotkania w stolicy Wielkopolski – Poznaniu. Warsztaty są bezpłatne i mogą wziąć w nich udział restauratorzy, szefowie kuchni oraz pracownicy gastronomii. Natomiast 18 czerwca odbędzie się specjalne spotkanie przeznaczone dla wielkopolskich blogerów kulinarnych.
Spotkania poprowadzi Adam Michalski – były szef kuchni Hotelu Victoria Intercontinental, obecnie rozchwytywany trener oraz organizator wielu prestiżowych konkursów kulinarnych.
W trakcie warsztatów przedstawione zostaną nowoczesne technologie obróbki termicznej mięsa oraz zachodzące w nim procesy. Dodatkowo poruszone zostaną kwestie zawartości wody w mięsie, jego marmurkowatości i klasyfikacji.
Każdy uczestnik warsztatów będzie miał możliwość poznania i oceny smaku mięsa pochodzącego zarówno z chowu przemysłowego, jak i tego z polskich tradycyjnych ras świń: puławskiej, złotnickiej białej oraz pstrej.
Głównym celem kampanii Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji prowadzonej przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” jest zwiększenie świadomości na temat polskich tradycyjnych ras świń oraz poszerzenie wiedzy na temat doskonałych walorów smakowych mięsa.
Rodzime rasy świń takie jak puławska, złotnicka biała oraz złotnicka pstra to rasy zachowawcze objęte Programem Ochrony Zasobów Genetycznych.
Doskonałe przystosowanie do polskich warunków środowiskowych, wysoka odporność na choroby, hodowla w małych, rodzinnych gospodarstwach oraz karmienie tylko i wyłącznie naturalnymi paszami sprawiają, że ich mięso wyróżnia się unikalnymi wartościami kulinarnymi.
Jak zauważa Robert Sowa – Mięso wieprzowe z polskich ras rodzimych to ważna część polskiej kuchni. Jego wyjątkowa kruchość i niezwykły aromat wzbogacą smak wszystkich przygotowywanych z niego potraw.
Więcej informacji na stronie www.wieprzowinaregionalna.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.