Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
16.04.2024
wtorek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Uzdatnianie wody - wydajne systemy do Twojej restauracji


Jakość wody zasilającej obiekty hotelowe i gastronomiczne jest ściśle określona przez przepisy. Wstępne uzdatnianie wody wodociągowej, to pozbawianie jej zanieczyszczeń mechanicznych, chlorowanie oraz, gdy jest taka potrzeba, odżelazianie. Po tych zabiegach jej skład fizykochemiczny i bakteriologiczny odpowiada normom, jakie powinna spełniać woda do picia i na potrzeby gospodarcze. Mimo to wody wodociągowe charakteryzują się dużą zawartością chloru, metali ciężkich i wysoką twardością.

Zawartość w wodzie związków chloru znacznie pogarsza właściwości organoleptyczne (smak i zapach). Twardość wody jest przyczyną osadzania się kamienia na wszystkich elementach mających kontakt z gorącą wodą lub parą, co bardzo często prowadzi do awarii tych urządzeń. Stanowi to także problem w przypadku zmywania naczyń, a przecież jakość wody zastosowanej do zmywania w znacznym stopniu wpływa na końcowe efekty mycia oraz koszt dozowanych detergentów.

Dlatego w obiektach gastronomicznych konieczne jest stosowanie uzdatniaczy wody, dzięki którym:

  • poprawi się jej czystość, smak i zapach,
  • wszystkie urządzenia mające kontakt z gorącą wodą zostaną zabezpieczone przed osadami kamienia,
  • podniesie się sprawność i żywotności wielu urządzeń stosowanych w gastronomii, takich jak ekspresy do kawy, czajniki, warniki, zmywarki, kostkarki do lodu, piece konwekcyjno-parowe,
  • poprawi się jakość zmywania - naczynia będą błyszczące, sztućce bez plam, a wszystkie zdobienia na porcelanie będą chronione, zmniejszy się także do minimum zużycie drogich detergentów.
     

W jaki sposób uzdatniać wodę?

Filtrowanie

Filtrowanie to metoda oddzielania substancji stałych od cieczy, poprzez mechaniczne zatrzymanie ciała stałego w filtrach. Oferowane przez firmę Watersystem wkłady mechanicznie redukują twardość wody, chlor oraz przewodność. Filtry, przeznaczone są do stosowania w kostkarkach do lodu, zmywarkach, ekspresach do kawy, piecach konwekcyjno-parowych, automatach do sprzedaży napojów, parnikach i piekarnikach parowych.
 
Filtry Gastro Profline w kilku typach:

Seria Srebrna – wkład węglowy z cząstkami srebra, przeznaczony do poprawy barwy, smaku oraz zapachu wody, z jednoczesną filtracją mechaniczną na poziomie 0,5 mikrona.

Seria Złota – wkład węglowy przeznaczony do poprawy barwy oraz smaku wody, posiada włókna ultrafiltracyjne, o stopniu filtracji 0,15 mikrona, co zapewnia trwałą ochronę antybakteryjną.

Seria Niebieska – wkład węglowy przeznaczony do poprawy barwy oraz smaku wody, z jednoczesnym prefiltrem o skuteczności filtracji 5 mikronów.

Seria Czerwona – wkład sedymentacyjny, redukuje mętność oraz zanieczyszczenia mechaniczne, skuteczność filtracji 5 mikronów.

Seria Żółta – wkład z żywicą jonowymienną, przeznaczony do demineralizacji wody. Specjalnie wyselekcjonowana żywica zapewnia otrzymanie wody o bardzo wysokim stopniu czystości oraz długotrwałą pracę.

Wszystkie typy dostępne są w trzech rozmiarach. Filtry w zależności od serii różnią się zastosowaniem, przepływem – od 1l/min do 7l/min praz wydajnością.

Więcej informacji na temat filtrów TUTAJ


Zmiękczanie

Zmiękczanie wody polega na usunięciu z niej w sposób całkowity lub przynajmniej częściowy – rozpuszczalnych soli wapnia, magnezu oraz niektórych wielowartościowych metali. Stosowanie odpowiednio dobranych zmiękczaczy może bezpośrednio przyczynić się do sporych oszczędności - mniejsze zużycie detergentów podczas zmywania czy prania, zabezpieczenie urządzeń przed kamienie, itd.

 
Zmiękczacz JUNIOR ECO M
 
Zmiękczacz JUNIOR ECO VC
 
Zmiękczacz WAVE

Zmiękczacz JUNIOR ECO M – kompaktowy półautomatyczny zmiękczacz wody o bardzo małych gabarytach, może dostarczać wodę do jednego lub kilku odbiorników wody, jako materiał eksploatacyjny stosowany jest roztwór soli.

Zmiękczacz JUNIOR ECO VC – kompaktowy w pełni automatyczny zmiękczacz wody o bardzo małych gabarytach, może dostarczać wodę do jednego lub kilku odbiorników wody, posiada automatyczną głowicę sterującą z wbudowanym elektronicznym wodomierzem, monitorującą zużycie wody i rozpoczynającą proces regeneracji.

Zmiękczacz WAVE – automatyczny zmiękczacz wody w obudowie kompaktowej o dużych wydajnościach. Urządzenie wyposażone w głowice z ciekło krystalicznym wyświetlaczem produkcji General Electric. Urządzenie dostępne z dwoma rodzajami sterowania TC- wersja czasowa, VC – wersja objętościowa.

Głównymi zaletami zmiękczaczy oferowanych przez WaterSystem są atrakcyjna cena, małe gabaryty urządzeń, niskie koszty eksploatacyjne i miękka woda dla wielu zastosowań.

Więcej informacji na temat zmiękczaczy TUTAJ


Demineralizacja

Demineralizacja polega na usunięciu z wody rozpuszczonych w niej soli. Systemy demineralizacji stosowane są głownie, obok zmiękczaczy do wody, przy urządzeniach z przeznaczeniem do mycia naczyń, ponieważ zabezpieczają zmywarki przed osadami wapnia, zmniejszają zużycie środków chemicznych, zapewniają otrzymanie naczyń praktycznie bez zacieków.

Demineralizacji wody dokonuje się najczęściej metodą odwróconej osmozy, polegającą na transporcie wody (rozpuszczalnika) przez membranę półprzepuszczalną, tzn. przepuszczalną dla rozpuszczalnika, a nieprzepuszczalną dla substancji rozpuszczonych (soli).

Automatyczne systemy odwróconej osmozy są warunkiem koniecznym uzyskania wysokiej jakości mycia, w przypadku gdy woda zasilająca ma wysoką twardość i zasolenie. Dodatkowo zapewniają długotrwałą pracę zmywarki, zapobiegając powstawaniu osadów wapnia wewnątrz urządzenia.


Odwrócona osmoza - EASY KOMPACT

Odwrócona osmoza - EASY BLUE

Systemy demineralizacji - STRMB
 
Odwrócona osmoza - EASY KOMPACT
– kompaktowy, system demineralizacji wody o wydajności do 120 l/h metodą odwróconej osmozy, umożliwiający zastosowanie wszędzie tam gdzie wymagana jest wysoka jakość wody oraz małe gabaryty urządzenia. Zalecany do stosowania przy zmywarkach podblatowych w pobliżu lady.

Odwrócona osmoza - EASY BLUE – kompaktowy system demineralizacji wody metodą odwróconej osmozy o wydajności do 250 l/h umożliwiający zastosowanie wszędzie tam gdzie wymagana jest wysoka jakość wody oraz małe gabaryty urządzenia. Zalecany do stosowania przy zmywarkach podblatowych, w pobliżu lady.

Systemy demineralizacji - STRMB – kolumny jonowymienne STR MB to nowoczesne urządzenia przeznaczone do oczyszczania wody wodociągowej z dużą wydajnością. Pozwalają one na otrzymywanie wody demineralizowanej, która w pełni zastępuje wodę destylowaną i doskonale nadaje się do stosowania w gastronomii, laboratoriach, praktykach lekarskich i na różnych stanowiskach przemysłowych.


Centralne Systemy Uzdatniania Wody

Często zamiast uzdatniać wodę dla poszczególnych urządzeń, prostszym i tańszym rozwiązaniem jest zainstalowanie centralnego systemu uzdatniania wody na całą kuchnię, bar, restaurację czy nawet hotel. Dzięki zastanowaniu najnowszych technologii możliwe jest uzyskanie oodpowiednich parametrów wody dla każdego urządzenia, tj zmywarki, ekspresu do kawy, kostkarki do lodu czy pieca konwekcyjnoparowego. Dodatkowo systemu powodują, że woda w lokalu będzie zdatna do picia prosto z kranu.
 
Zamontowanie systemu powodującej uzdatnianie wody w całym obiekcie jest dobrym rozwiązaniem i na pewno należy ją potraktować jako inwestycję, która w przyszłości może zaoszczędzić wielu wydatków związanych z nieuniknionymi remontami.


BEST ONE

DUAL MEDIA - S

  POLY UF

BEST ONE – filtry BestOne to filtry o wydłużonej żywotności, wysokiej skuteczności filtracji, wysokim przepływie i atrakcyjnej cenie. Idealny dla rozwiązywania większości problemów z cząsteczkowym zanieczyszczeniem wody, ponieważ w przeciwieństwie do konwencjonalnych filtrów, niższa prędkość rozdzielania wody pozwala na prawidłowe odfiltrowanie cząstek.

DUAL MEDIA - S – zmiękczacz do wody oraz filtr węglowy w jednym kompaktowym systemie uzdatniania wody dla całego lokalu. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych systemów dystrybucyjnych Vortech®, powstała możliwość umieszczenia w jednym zbiorniku dwóch komór filtracyjnych, w wyniku czego oferujemy dwustopniowy system filtracji wody w jednym urządzeniu, wypełniony złożami w różnej konfiguracji.

 POLY UF – Podstawowym elementem systemu jest membrana ultrafiltracyjna umieszczona w zbiorniku ciśnieniowym oraz głowica sterująca amerykańskiego producenta General Electric, odpowiedzialna za automatyczny proces jej płukania. Filtrowana woda przepływa przez membranę na powierzchni której zatrzymywane są zanieczyszczenia, spłukiwane okresowo w procesie regeneracji do kanalizacji.


Więcej informacji w Prezentacji Firmy
oraz na stronach www.watersystem.pl

WATERSYSTEM SP. Z O.O.
ul. Trakt Brzeski 127
05-077 Zakręt
tel.:22 773-23-80
m.sobolewski@watersystem.pl
www.watersystem.pl

 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000