Na co możesz liczyć kupując ser żółty wysokiej jakości taki jak Salami Serenada? Na idealną recepturę, mnóstwo składników odżywczych i wspaniały smak! Poznaj liczby, które przybliżą Ci ciekawostki dotyczące tego idealnego sera.
10 litrów mleka na 1 kilogram
Producent sera Salami Serenada, Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, uchyla rąbek tajemnicy swoich serowarów. Według receptury serowarskiej do wyprodukowania 1 kilograma pysznego żółtego sera potrzebnych jest 10 litrów mleka.
867 mg dla mocnych kości
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na wapń? 867 mg! Dokładnie tyle wapnia kryje się w 100 gramach sera żółtego takiego jak Salami Serenada. To oznacza, że 100 gramów sera żółtego równa się 100% zalecanej dziennej porcji wapnia!
1 szklanka czy 2 plasterki?
To Twoja decyzja! 2 plasterki sera żółtego Salami Serenada zawierają tyle samo wapnia co 1 szklanka mleka. Możesz więc wybrać co wolisz zrobić, by zadbać o kości, zęby, włosy i paznokcie.
27 lat to bardzo długo
Przynajmniej jeśli chodzi o solankę, prawdziwy skarb serowarów. Ta, w której kąpany jest Salami Serenada, liczy sobie już właśnie 27 lat. A zbiornik, w której jest przechowywana, ma dokładnie 2,5 metra głębokości.
21 dni, czyli 441 godzin
A ogólnie mówiąc – sery żółte jak Salami Serenada dojrzewają około 3 tygodnie. W tym czasie są przechowywane w pomieszczeniu o odpowiedniej temperaturze i wilgotności.
600 tysięcy litrów - mleko, mleko i jeszcze raz mleko
Tyle mleka przyjeżdża codziennie rano do siedziby SM Spomlek, producenta sera Salami Serenada, w Radzyniu Podlaskim. Do procesu produkcji mleko trafia po wielu badaniach. A potem? Każde 10 litrów mleka trafia do 1 kilograma sera!
50 tysięcy litrów na godzinę
To zawrotna prędkość! Nawet tyle mleka może przechodzić procesy technologiczne, takie jak wirowanie i pasteryzacja, w aparatowni w SM Spomlek w czasie jednej godziny.
Ciekawostek dotyczących sera Salami Serenada jest mnóstwo! Tak samo wiele zawiera on składników odżywczych. Wszystko dzięki idealnej recepturze i dużej zawartości mleka – 10 litrów mleka na każdy 1 kilogram sera.
Więcej informacji znajdziecie Państwo na:
|
Producent: Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek
21-300 Radzyń Podlaski
ul. Gen. F. Kleeberga 12
tel.: 83 351 15 00
fax: 83 352 84 90
e-mail: spomlek@spomlek.pl
www.spomlek.pl |
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.