Nie wyobraża sobie kuchni bez świeżych ziół, masła i gorących talerzy.
Paweł Salamon o sobie:
Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w gorzowskim gastronomiku, gdzie dziś jestem wykładowcą.
Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej było szkolenie w Pałacu Sobańskich w Warszawie, gdzie Szefem Kuchni był wówczas Paweł Oszczyk.
Inspirację do gotowania czerpię z produktu oraz możliwości zastosowania go w rozmaitych odsłonach. A jeśli produkt, to najwyższej jakości, ponieważ uznaję kuchnię prawdziwą, świeżą i zdrową.
Budowanie dania zaczynam od produktu - analizy klimatu i środowiska, z którego pochodzi (niezwykle cenię sobie produkty sezonowe) oraz od dobrania właściwych technik obróbki, dzięki którym wydobędę wszystkie walory produktu.
W pracy motywuje mnie współpraca. Praca z zespołem dostarcza mi energii i pozwala realizować ambitne cele. Olbrzymią satysfakcję przynosi mi dzielenie się z innymi wiedzą i pomysłami, rozbudzanie w nich pasji i wspieranie ich rozwoju. Nieocenione jest oczywiście zadowolenie gości.
Najbardziej lubię przyrządzać ryby. Potrawy oparte na rybach sprawiają mi najwięcej satysfakcji. Uwielbiam też serwować dania tradycyjne w nowych, zaskakujących odsłonach.
Moje popisowe danie to każde następne :)
Nie wyobrażam sobie kuchni bez świeżych ziół, masła i gorących talerzy.
Chciałbym poznać Alain’a Ducasse.
Nie lubię smaku słabo palonej kawy.
Mój największy sukces zawodowy to fakt, że mój zawód jest jednocześnie moją pasją.
Za 5 lat chciałbym rozwijać się, poszerzać doświadczenia, poznawać nowe miejsca, smaki i ludzi...
W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie Agatka i Adaś - moje dzieci :)
Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wybrałbym Nową Zelandię - urzekającą krajobrazem, kuszącą dobrym winem i najlepszą jagnięciną.
W dniach 26-27 września będę wciąż taki sam, choć bogatszy o kolejny rok doświadczeń.
W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Maciejem Pisarkiem, z którym rok temu zdobyliśmy KPP. Jak widać sprawdzony z nas team.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.