Tradycyjne kasy fiskalne w ostatnich latach uległy znacznym modyfikacjom, jednak nadal są urządzeniami, które wykonują tylko kilka operacji. Ich cena oraz łatwość instalacji sprawia, że cieszą się w dalszym ciągu dużą popularnością. Alternatywą dla nich są systemy POS, które łącząc kilka urządzeń potrafią udoskonalić cały proces zarządzania gastronomią, nie tylko sprzedaż. Na które rozwiązanie decydują się właściciele lokali gastronomicznych? Jakie są przewagi zintegrowanych systemów nad tradycyjną kasą fiskalną?
Kasa fiskalna a program do gastronomii
Pierwsze kasy fiskalne pojawiły się w Polsce po 1993 roku. Od samego początku miały one spełniać jedno podstawowe zadanie - rozliczać przedsiębiorców z należnego podatku od wypracowanego obrotu. Urządzenia posiadają homologację, która potwierdza warunki konstrukcyjne narzucone przez Ministerstwo Finansów. W ostatnich latach pojawiło się nowocześniejsze rozwiązanie, czyli
systemy POS. Funkcjonalnie są to komputery z ekranem dotykowym i dodatkowymi akcesoria: czytnikami (kodów kreskowych, kart magnetycznych, NFC), drukarką bonową i drukarką fiskalną. Początkowo takie zintegrowane systemy znajdowały zastosowanie w dużych obiektach gastronomicznych. W tych właśnie lokalach udawało się przyspieszyć obsługę gości i lepiej zarządzać logistyką. Dziś nawet małe gastronomie, tj. kawiarnie, puby, pizzerie, decydują się na
systemy POS. Powodem jest nie tylko funkcjonalność, ale też mobilność urządzeń i dodatkowe funkcje, które wspomagają prowadzenie działalności.
Przewaga systemu POS
Kompleksowy system POS to połączenie funkcjonalności tradycyjnej kasy fiskalnej a także:
- jednoczesna obsługa kilku klientów – na jednym lub na kilku stanowiskach, bez konieczności zamykania jednego rachunku, by otworzyć drugi
- indywidualne konta dla pracowników z łatwym logowaniem i przełączaniem między użytkownikami (logowanie pinem, kartą lub odciskiem palca)
- spersonalizowany ekran startowy (dostosowany do potrzeb lokalu)
- interaktywne menu (możliwość modyfikacji potraw w dowolnym momencie oraz dodawanie komentarzy)
- elastyczne operacje na rachunku (możliwość stosowania rabatów, realizacji bonów czy obsługi kart lojalnościowych).
Kasa fiskalna to proste narzędzie, które służy przede wszystkim do indywidualnego prowadzenia sprzedaży i dobrze się sprawdza w jednostanowiskowych punktach gastronomicznych. W pozostałych przypadkach, gdzie w obrębie jednego lokalu współpracują ze sobą kelnerzy, kucharze oraz managerowie - warto wprowadzić system POS, który zastępując zwykłą kasę fiskalną przyniesie wymierne korzyści w funkcjonowaniu firmy.
Program gastronomiczny nie tylko do sprzedaży
Zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Finansów, każdy przedsiębiorca zobowiązany jest zarówno do wydawania kopii rachunku klientom indywidualnym, jak i wykonywania dziennego raportu z przeprowadzanych transakcji. Tradycyjne kasy fiskalne, które automatycznie wykonują raport dzienny nie gromadzą i nie selekcjonują żadnych dodatkowych danych. Posiadając system typu
Gastro można nie tylko dowolnie konfigurować dzienny raport, ale także wykorzystywać przedstawione dane do ewidencjonowania np.: sprzedanych dań/produktów, czasu pracy personelu, uzyskanych dochodów z podziałem na kategorie. Gromadząc tego typu dane można lepiej zarządzać gastronomią oraz umiejętnie ją rozwijać. Sam system POS to jednak dopiero początek nowych rozwiązań dla gastronomii. Dodatkowo można wdrożyć także program umożliwiający zarządzanie - począwszy od zarządzania kuchnią, poprzez finanse, aż po dostawy. Bardzo często do wykonywania lub kontrolowania wszystkich tych czynności zobowiązana jest jedna osoba - właściciel lub manager gastronomii. Korzystając z systemu
Gastro Szef można wszystkie procesy zebrać w jednym miejscu i swobodnie je koordynować.
Kasy do wymiany
Zgodnie z nowelizacją Ustawy o podatku od towarów i usług do roku 2022 wszyscy przedsiębiorcy korzystający z tradycyjnych kas fiskalnych, zobowiązani są wymienić je
na kasy fiskalne online. Właśnie wymiana urządzeń fiskalnych jest jednym z obowiązków również dla przedsiębiorców, którzy prowadzą działalność gastronomiczną, także sezonowo (wymiana urządzenia już przed 1 lipca 2020 roku). Dodatkowo należy pamiętać o wymianie drukarek, które nie obsługują funkcji NIP na paragonie. Właściciele powinni to zrobić do końca bieżącego roku. Więcej o tych zmianach można przeczytać na stronie
firmowej LSI Software.
Zmiana w fiskalizacji ma polegać na ciągłym i zautomatyzowanym przesyłaniu informacji do Centralnego Repozytorium Kas. Warto wykorzystać konieczność zmiany urządzenia fiskalnego i wprowadzić system POS, który posiada stały dostęp do aktualizacji i spełnia wszelkie wymogi stawiane przez administrację skarbową.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.