Posiadają wiele właściwości odżywczych, mają ciekawy smak i atrakcyjny wygląd. Nie są zbyt duże i idealnie sprawdzają się jako dekoracja dań. Mikro liście, bo o nich mowa to prawdziwa bomba witamin i minerałów, które jako naturalny składnik zastąpią jeden suplement diety. Takie produkty dostarcza szefom kuchni firma Baziółka, która została wyróżniona na Targach HORECA za swój unikatowy – Groszek Czepny.
Mikro liście Baziółka to młode wersje znanych i popularnych roślin jadalnych takich jak: Groszek Czepny, Słonecznik, Rzodkiewka, Amarant, Mizuna, Jarmu, Burak. Mikro liście często określane są mianem Super Food ze względu na znacznie większą zawartość składników odżywczych niż w formie dorosłej (nawet pięciokrotnie więcej). Z tego względu posiłki z nimi są więc znacznie zdrowsze. Cenione są również za swój unikalny wygląd, piękne kolory i wyśmienity smak. Taka mała roślina jest zarówno świetnym dodatkiem dekoracyjnym, jak i smakowym. Mikro liście doskonale pasują też do wszelkich kanapek, sałatek, zup ale także do innych dań.
Ponad 20-letnie doświadczenie
Baziółki w uprawie ziół to nieustanny rozwój i doskonalenie metod uprawy, aby dostarczać świeże, zdrowe i smaczne zioła. W ofercie firmy znajdziemy zioła doniczkowe, mikro liście oraz zioła cięte w różnych gramaturach tak, aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Zioła uprawiane są w warunkach zbliżonych do naturalnych. Dzięki temu uprawy marki
Baziółka przechodzą wszelkie kontrole bez najmniejszego problemu i mogą po nie sięgać najmłodsi smakosze.
Świeże zioła
Baziółki to niezwykle intensywny smak i piękny kolor, ale też dodatkowa dawka witamin zamknięta w niewielkich listkach. Wśród
Mikro liści mamy do wyboru:
- Groszek Czepny,
- Jarmuż,
- Słonecznik,
- Pachnotka,
- Rzodkiewka,
- Amarantus.
Jedną z najstarszych roślin jest
Groszek Czepny, bowiem niektóre jego gatunki były uprawiane wiele tysięcy lat temu. Ma on delikatne, chrupiące łodyżki charakteryzujące się świeżym, słodkawym smakiem, który przypomina strąki cukrowego groszku. Idealnie zastępują nasiona roślin strączkowych, gdyż mikro liście są zdecydowanie bardziej lekkostrawne. Zapewniają one przyjemną chrupkość sałatkom, kanapkom czy zupom. Smaczne i zdrowe uzupełnienie potraw kuchni azjatyckiej oraz owoców morza.
Liście groszku jako naturalne źródło kwasu foliowego, polecane są przyszłym mamom jako alternatywa dla sztucznych suplementów. Są także bogate w błonnik, który ułatwia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Świetnie sprawdzą się jako wsparcie przy dbaniu o smukłą sylwetkę.
Groszek Czepny dobrze komponuje się z: kolendrą, bazylią i miętą.
Walory smakowe i odżywcze
Groszku Czepnego firmy
Baziółka zostały docenione w
Konkursie na Najlepszy Produkt dla Hotelarstwa i Gastronomii Targów HORECA/GASTROFOOD 2019 w kategorii
Artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii.

Baziółka to polska marka ze szwedzkim doświadczeniem, która zajmuje się hydroponiczną uprawą świeżych ziół. Taka uprawa to oszczędność wody, brak jakichkolwiek pestycydów oraz wyłącznie biologiczna ochrona roślin. Dlatego zioła trafiające do restauracji są zdrowe i wolne od chemicznych dodatków. Mikro liście jak i zioła doniczkowe Baziółka posiadają certyfikat z oznaczeniem handlowym BIO, GLOBAL G.A.P. i HACCP. Baziółka przystępując do realizacji projektu plastic reduce zastąpiła worki i tacki plastikowe na papierowe. Tym samym firma ograniczyła 70% zużywanego przez nią plastiku do produkcji doniczek. Wybierając produkty Baziółka mają Państwo pewność, że mikro liście ubarwią talerze intensywnym smakiem warzyw zamkniętym w mikro formie i nadadzą im przepiękny wygląd.
Tekst: Marta Zagórska
Zdjęcia: Baziółka
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.