Cenione jest za smak, walory zdrowotne oraz naturalny sposób hodowli. Nie zawiera hormonów, sterydów i konserwantów. Należy do najlepszych pod względem jakościowym mięs. Strusina, bo o niej mowa, szturmem wkracza do polskiej gastronomii i podbija podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Mięso strusie nazywane jest mięsem XXI wieku. Nie da się go porównać do innego gatunku mięsa. Ma intensywny czerwony kolor i pod względem kruchości oraz zapachu przypomina wołowinę, jest jednak od niej delikatniejsza, słodsza, o głębszym, soczystym smaku z wyczuwalną nutką dziczyzny.
Zalety mięsa strusiego mogli poznać wszyscy, którzy w dniach od
21 do 23 marca 2018r. odwiedzili
Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro. Podczas targów swoją bogatą ofertę zaprezentowała firma
Strusia Kraina & Mobax –
największy producent mięsa strusiego w Europie. To właśnie na ich stoisku odwiedzający mogli spróbować tatara ze strusiny i uzyskać wiele cennych informacji na temat tego mięsa.
Wielkie zainteresowanie strusiną oraz wysoką jakość tego mięsa docenili
eksperci kulinarni, którzy przyznali firmie
Strusia Kraina & Mobax wyróżnienia w konkursie Na Najlepszy Produkt Targów EuroGastro 2018, w kategorii żywność i napoje dla gastronomii.
Mięso strusie jest
bardzo chude, zawiera jeszcze
mniej tłuszczu niż kurczak (0,9 proc. w mięsie surowym). Ze względu na wyjątkowo
korzystny skład chemiczny, powszechnie polecane jest przez dietetyków i specjalistów od żywienia. Jest idealnym
źródłem białka, charakteryzuje się
wysoką zawartość żelaza hemowego.
Stanowi bogate źródło składników potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu: miedzi, potasu, cynku oraz witaminy B2 i PP. Spożywanie mięsa strusiego jest polecane wszystkim osobom dbającym o zdrowie i urodę.
Hodowla strusi mocno różni się od klasycznej hodowli drobiu. Strusie hodowane są zawsze
na wolnym wybiegu, nie podaje się im hormonów wzrostu, antybiotyków czy sterydów. Posiadają odpowiednio przystosowane pomieszczenia i wybiegi.
Gwarancją
wysokiej jakości mięsa jest kontrola wszystkich etapów produkcji – od reprodukcji strusi, inkubacji jaj, poprzez odchów ptaków, ubój, rozbiór i konfekcjonowanie finalnego produktu.
Firma
Strusia Kraina & Mobax posiada wieloletnie doświadczenie w hodowli, produkcji i dystrybucji mięsa strusiego. Dzięki temu jest
profesjonalnym i rzetelnym partnerem, oferującym produkty o najwyższej jakości. Współpracuje z wieloma hodowcami strusi nie tylko w Polsce, ale również w Czechach i Słowacji. Większość produkowanego przez nich mięsa trafia na stoły wymagających Szwajcarów, a także do Francji, Niemiec, Holandii, Włoch i Wielkiej Brytanii.
Wszystkim koneserom dobrego jedzenia polecamy przepisy z mięsa strusiego, jakie prezentuje na swojej stronie Strusia Kraina & Mobax. Między innymi są to:
Reszta przepisów na stronie Strusia Kraina & Mobax.
Podobne techniki przygotowywania mięsa strusiego zostały zaprezentowane na warsztatach kulinarnych w restauracjach Kawelin i Chochołowy Dwór, hotelach Mikołajki i Haston oraz na warsztatach szkoleniowych dla kucharzy z Gastronomii Śląsk.
W swojej ofercie firma posiada także strusie jaja oraz inne produkty, w tym galanterię wykonaną z naturalnej skóry strusia.
Więcej informacji na stronie www.strusiakraina.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.