Piwo pszeniczne – najpopularniejsze i najbardziej cenione piwo specjalne, powinno podawać się w wysokich, cylindrycznych szklankach zapewniających odpowiednią przestrzeń dla powstającej obfitej piany. Trunek produkuje się przy użyciu słodu jęczmiennego, do którego dodawany jest ekstrakt z pszenicy lub słodu pszenicznego o dodatkowych właściwościach musujących. Dzięki temu jego smak jest o wiele bardziej delikatny niż zwykłego piwa, dlatego też zdobywa większe uznanie wśród kobiet oraz osób rzadko pijących owy trunek.
Znacznie wyraźniejsze w smaku, cięższe i bardziej aromatyczne ciemne piwo, ze względu na dodatkowe walory, serwuje się w szkle o charakterystycznej, zamykającej się czaszy, gdyż dzięki temu zachowuje ono unikalny bukiet smakowy. Zwężająca się ku górze czasza, umożliwia niepowtarzalny rozwój zapachów na tle alkoholu. Z uwagi na bogaty aromat tego trunku, zaleca się nalewać go powoli po ściankach, aby natlenić piwo. Do produkcji ciemnych piw używa się karmelizowanego słodu i słodów jęczmiennych.
Dzięki wyszukanym kształtom niezwykłą popularnością cieszy się szklanka do piw rzemieślniczych. Owy trunek przygotowuje się za pomocą specyficznych receptur, co gwarantuje doskonały smak i aromat. Podanie go w szklance o wysublimowanym kształcie z lekko rozchyloną czarką powoduje, że degustowanie piwa nabiera ponadzmysłowego wymiaru. Ryflowania w dolnej części szklanki zapewniają nie tylko designerski styl, ale przede wszystkim komfortowe trzymanie w dłoni.