Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
Chef Mate
Grill Kamado
expondo
TECNOINOX
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Hello Coffee
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Dlaczego warto zainteresować się trendem zero waste w gastronomii?


Przez wyrzucanie resztek jedzenia do śmietnika trafiają również pieniądze właściciela restauracji. Jednak okazuje się, że wprowadzając tylko kilka zmian dotyczących zarządzania towarem i systemem pracy, można działać z pożytkiem dla środowiska naturalnego i czerpać dodatkowe korzyści finansowe. Dlaczego jeszcze warto dołączyć do nurtu zero waste?

Czym jest trend zero waste?

Racjonalne gospodarowanie żywnością, zgodnie z ekologicznym podejściem, to długoterminowa filozofia działania, która się opłaca. Prowadzenie restauracji zgodnie z ideą zero waste to zarówno ekologia, jak i ekonomia. Właściciele punktów gastronomicznych są odpowiedzialni nie tylko za smak potraw, lecz także środowisko naturalne. Mądre gospodarowanie żywnością nie jest jednak ani trudne, ani skompilowane. Wciąż przydatne do spożycia resztki jedzenia warto traktować nie w kategorii odpadów, ale dobrej jakości produktów, z których można przygotować smaczne posiłki. Najlepsi szefowie kuchni potrafią wyczarować z pozostałości jedzenia nawet wykwintne dania.
 

Punkty gastronomiczne mają ogromny problem z marnowaniem żywności, a co za tym idzie – stratami finansowymi. Najczęściej wynika to z braku wiedzy na temat odpowiedniego wykorzystania produktów czy ilości towaru w stosunku do liczby posiłków. Aby zapobiegać marnowaniu żywności, należy na bieżąco monitorować działania w kuchni, analizować wydatki, odpowiednio planować menu, we właściwy sposób przechowywać produkty oraz nie doprowadzać do nadwyżek towaru. Restauracje i kawiarnie, które mają problem ze zbyt dużą ilością danych produktów mogą np. wprowadzać specjalne promocje dla klientów, happy hours czy dania dnia z żywności ze zbliżającym się terminem przydatności do spożycia.

Aplikacja Too Good To Go i Ruch Przeciw Marnowaniu Żywności

Restauracje, kawiarnie czy cukiernie wyznaczają trendy, stanowiąc część kultury. Coraz więcej lokali gastronomicznych wskazuje swoim klientom nowe schematy zachowań. Jednym z nowatorskich rozwiązań dla gastronomii oraz konsumentów jest Ruch Przeciw Marnowaniu Żywności i aplikacja Too Good To Go, która walczy z problemem wyrzucania jedzenia i zachęca do proekologicznych rozwiązań. Właściciele kawiarni, restauracji, cukierni czy piekarni mają szansę wystawić na sprzedaż świeżą żywność, która nie sprzedała się danego dnia i prawdopodobnie musiałaby pójść na straty. Użytkownicy aplikacji mogą kupić posiłek czy konkretne produkty w korzystnej cenie, a lokale gastronomiczne oferujące sprzedaż nadwyżki jedzenia wpisują się w trend zero waste, tym samym promując proekologiczne rozwiązania i przyciągając nowych klientów.
 
Dlaczego warto przyłączyć do programu?

Restauracje funkcjonujące w myśl zero waste stawiają pierwszy krok ku ekologicznej zmianie świata na lepsze. Jednocześnie dochodzi w tym przypadku czynnik ekonomiczny – świadome zarządzanie produktami pozwoli wyeliminować problem nadwyżki towaru, a tym samym związanych z tym strat finansowych. Już na etapie komponowania menu należy zwrócić uwagę, jak długo możemy przechowywać żywność bez utraty jakości oraz czy posiadamy odpowiednią ilość miejsca na przechowywanie produktów. Te wszystkie czynniki mogą decydować o zyskach i stratach w restauracji. Należy również pamiętać, że wytwarzając żywność, która potencjalnie może się nie sprzedać, ponosimy koszty związane z wodą i energią elektryczną. Przyłączając się do Ruchu Przeciw Marnowaniu Żywności mamy szansę nie tylko przysłużyć się planecie, lecz także pozyskać nowych klientów, coraz bardziej świadomych ekologicznego stylu życia, oraz zamienić straty lokalu w zyski.
 

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe Smoker LabelFresh Cukiernia M&K Debic Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast HAGEA Kocham Wodę Metro-Catering-System Internorga
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000