Czy wiesz jakie przekąski i przysmaki podać gościom podczas imprezy w ogrodzie? Wiosna już tu jest, a razem z nią nastał sezon na spotkania na świeżym powietrzu. Zaskocz swoich bliskich za pomocą wyśmienitego jedzenia, które umili wszystkim czas. Czytaj dalej, a poznasz porady dotyczące przygotowania kilku kulinarnych rewelacji!
Przekąski na imprezę - na zimno i ciepło!
Smaczne przekąski na imprezę to idealny sposób, aby urozmaicić czas spędzony na wspólnych rozmowach i zabawach. Dzięki nim gościom nie zabraknie energii, a wyśmienite smaki poprawią im humor. Co można przygotować na tego typu okazję?
Podczas imprezy na świeżym powietrzu wyśmienicie sprawdzą się koreczki. Są łatwe nie tylko do przygotowania, ale również do zjedzenia. Goście mogą bez skrępowania dalej kontynuować swoje czynności, a w wolnej chwili szybko szybko sięgnąć po jeden z tych przysmaków. Koreczki przygotować można używając wielu składników, więc prawie każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie. Warto, aby gospodarz zadbał o różnorodność - niech znajdują się wśród nich propozycje mięsne, serowe, a także wegańskie!
Popularnym rodzajem
przekąski na imprezę są też niewielkie wypieki - mini pizze, quiche i tarty. Ich wielką zaletą jest to, że można wziąć je do ręki. Oznacza to brak kłopotów ze sztućcami, a także Podobnie jak koreczki, przyrządzić można je na wiele sposobów. Na pizzę trafić może np. włoska wędlina, oliwki i sery, ale również owoce, takie jak gruszka lub ananas. Jej obecność na stole na pewno zachwyci nie tylko wielbicieli włoskich klimatów! Z kolei quiche świetnie współgrać będą z takimi składnikami jak boczek, szpinak lub szparagi. Cały posiłek zakończyć można natomiast mini tartą. Klasycznym wyborem jest oczywiście cytrynowy krem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać się ponieść wyobraźni lub po prostu zdecydować się na ulubiony smak!
Pyszne dania, nie tylko na grilla
Impreza w ogrodzie kojarzy się przede wszystkim z daniami przeznaczonymi na grilla, ale to nie jedyna możliwość. Warto wybrać takie przepisy, które nie obfitują w ciężkostrawne składniki. Wyjątkowo dobrze sprawdzą się też dania smakujące dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Trafnym wyborem będą sałatki z sezonowych warzyw, które oczarują niejedną osobę swoim świeżym smakiem. Wiele z ich potencjalnych składników najlepiej smakuje na surowo, ale niektóre nabiorą dodatkowego aromatu, jeśli przyrządzimy je na grillu. Do tej ostatniej grupy należą m.in. papryka, pomidory, cukinia i bakłażan. Nie zapominajmy także o owocach - granat, gruszka lub truskawki wręcz obfitują w wyśmienite smaki mogące ożywić niejedno danie!
Na zimno dobrze smakuje wiele specjałów inspirowanych kuchnią meksykańską. Tortille i quesadille nie muszą być gorące, aby podbić serca Twoich gości. Te sycące przysmaki przygotować można z dowolnym mięsem w środku lub w wersji wege. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie pojemniczków z sosami, aby każdy z gości mógł doprawić swoje danie zgodnie z gustem.
Czy wiesz już, które ze wspomnianych przysmaków towarzyszyć Ci będą podczas otwarcia sezonu w ogrodzie? Spraw, aby to było niezapomniane wydarzenie!
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.