Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
26.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Nowe produkty i usługi
Co charakteryzuje tradycyjną wędlinę?


Zapach pieczonej szynki, zapamiętany z dzieciństwa oraz delektowanie się doskonałym smakiem swojskiej kiełbasy to prawdziwy raj podczas kulinarnej uczty. Dlaczego Polacy coraz częściej sięgają po tradycyjne wyroby wędliniarskie i jaki jest ich sekret?

Tradycyjna wędlina to dobra jakość

Wędliny tradycyjne pozbawione są sztucznych składników. Nie ma w nich chemii w postaci antybiotyków czy hormonów, a proces ich pieczenia czy wędzenia przebiega bezpiecznie i niezmiennie od lat. Przykładem może być zakład produkcyjny Kiszeczka, który stawia na naturalne składniki i ten sam system wyrobu od 1936 roku. Ich sklep przyzakładowy w Karczewie jest zaś mieszanką tradycyjnej oferty wiejskich wędlin i nowoczesnych usług dodatkowych – idąc z duchem czasu zakupy można tu zamówić przez internet i odbierać je bez kolejki.

Naturalne składniki

Spożywanie swojskich wędlin to prawdziwa uczta. Na szczęście te dostępne są nie tylko z własnego uboju. Dostaniemy je jeszcze w sklepach, które tak jak my hołdują naturalności. Czym charakteryzują się tak naprawdę tradycyjne wędliny? Są prawdziwe – zrobione z mięsa i specjalnie dobranej mieszanki przypraw. Nie zawierają natomiast żadnych konserwantów, sztucznych barwników ani polepszaczy smaków, nie są również nasycane wodą.

Unikalny sposób wyrobu

Tradycyjnych wędlin nie produkuje maszyna. Są one naturalnie pieczone bądź wędzone – wszystko po to, by zachować ich niepowtarzalny smak. Taka obróbka mięsa powoduje również, że będą one dłużej zachowywać świeżość. Dobrym przykładem jest również suszenie wędlin tradycyjnych. Ta metoda pozwala na zachowanie właściwości mięsa nawet na długie miesiące.

Pochodzenie mięsa

Do wyrobu wędlin tradycyjnych używa się mięsa pochodzącego tylko ze sprawdzonych hodowli. Najczęściej są to niewielkie, wiejskie hodowle, gdzie zwierzyna ma doskonałe warunki bytowania. Co więcej, zwierzęta z takich hodowli nie są poddawane niekorzystnej antybiotykoterapii, a mięso na swojskie wędliny nie podlega sztucznej konserwacji, na przykład rakotwórczymi azotanami.

Normy unijne

Działanie producentów wiejskiej kiełbasy czy tradycyjnej szynki, chociaż w dużej mierze podyktowane jest chęcią tworzenia naturalnych i smacznych wyrobów, to jest także obwarowane restrykcyjnymi przepisami unijnymi.

Najnowsze regulacje dotyczą wędzonych wędlin tradycyjnych – Unia zmniejsza dopuszczalną ilość benzoapirenu, czyli substancji, jaka jest wytwarzana podczas obróbki tychże wędlin. Wszystko dla jeszcze lepszych walorów konsumpcyjnych wędlin tego typu (www.biokurier.pl/aktualnosci/2377-czy-tradycyjne-i-ekologiczne-wedzone-wedliny-znikna).

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000